Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Χάρτης δικαιωμάτων του πολίτη στα Κυπριακά Ταχυδρομεία, Μέρος Γ

Προσφερόμενες Υπηρεσίες

1.                   Επιστολικό Ταχυδρομείο

Η Υπηρεσία Επιστολικού Ταχυδρομείου καλύπτει το παραδοσιακό ταχυδρομείο. Οι κατηγορίες των σχετικών αντικειμένων, το ανώτατο όριο βάρους και οι διαστάσεις κατά κατηγορία, φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα.

Η αποστολή των εν λόγω αντικειμένων στο εξωτερικό μπορεί να γίνει είτε αεροπορικώς είτε με το σύστημα αερομεταφερόμενου ταχυδρομείου επιφανείας (SurfaceAirLiftedS.A.L.).


Ταχυδρ. Αντικείμενα
Ανώτ. όριο βάρους (χλγρ)
Διαστάσεις (mm)


Ανώτατες
Ελάχιστες
Επιστολές
2
900X600
90X140
Έντυπα
5
-
-
Μικροδέματα*
5
-
-
Εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία
5
-
-
Ανάγλυφες εκτυπώσεις για χρήση από τυφλούς
7
-
-
Ειδικοί σάκοι εντύπων
30
-
-
Ταχυδρομικά δελτάρια
2
120Χ235
-
Αερογράμματα
-
110Χ220
-
Αντικείμενα σε κυλινδρικό σχήμα
-
Μήκος συν το διπλάσιο της διαμέτρου 1.040 mm. Η μεγαλύτερη διάσταση να μην υπερβαίνει τα 900 mm.
Μήκος συν το διπλάσιο της διαμέτρου 170 mm. Η μεγαλύτερη διάσταση να μην είναι μικρότερη από 100 mm.

*Το ανώτατο επιτρεπόμενο βάρος για τα μικροδέματα εξωτερικού διαφέρει από χώρα σε χώρα. Λεπτομέρειες δίδονται στα κατά τόπους Ταχυδρομικά Γραφεία ή από το Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης, τα οποία αναγράφονται στο Παράρτημα / Χρήσιμες Πληροφορίες.

2.                   Δέματα

Η Υπηρεσία Δεμάτων καλύπτει τη μεταφορά δεμάτων, εμπορευμάτων και άλλων αντικειμένων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, τα οποία λόγω βάρους ή διαστάσεων δεν μπορούν να σταλούν με το Επιστολικό Ταχυρομείο. Περισσότερες λεπτομέρειες για τους τρόπους αποστολής δειγμάτων, ανώτατο όριο βάρους και διαστάσεων, φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα, με την επισήμανση ότι αυτά διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Η Υπηρεσία Δεμάτων υποστηρίζεται με ειδικό σύστημα παρακολούθησης και εντοπισμού αντικειμένων (trackandtrace) με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης του πολίτη μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος, για τις τις πλείστες χώρες του εξωτερικού.

2.1 Υπηρεσία εσωτερικού και εξωτερικού

Δέματα εσωτερικού

Κατηγορίες Δεμάτων
Ανώτατο όριο βάρους
Ανώτατες διαστάσεις
Συνήθη δέματα
50 Kg
Μήκος 1.50 m, μήκος + περίμετρος 3 m
Κατεπείγοντα δέματα (EXPRESS)
-
-
Μη δηλωμένη αξία (ασφαλισμένα)
-
-
Επί αντικαταβολή (C.O.D.)
-
-
Εύθραυστα
-
-

Δέματα εξωτερικού

Κατηγορίες Δεμάτων
Ανώτατο όριο βάρους
Ανώτατες διαστάσεις
Συνήθη δέματα (αεροπορικά και επιφάνειας / S.A.L.)
31.5 Kg
Μήκος 1.50 m, μήκος + περίμετρος 3 m
Κατεπείγοντα δέματα (EXPRESS)
-
-
Μη δηλωμένη αξία (ασφαλισμένα)
-
-
Επί αντικαταβολή (C.O.D.)
-
-
Εύθραυστα
-
-
Ελεύθερα από τέλη και δικαιώματα (F.D.D.)
-
-


2.2.            Υπηρεσία Parcel24

Η υπηρεσία Parcel24 προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα 24ωρης πρόσβασης, 7 ημέρες την εβδομάδα για παραλαβή δεμάτων, αντικειμένων της υπηρεσίας EMS/Datapost, καθώς και άλλων ταχυδρομικών αντικειμένων μέσω αυτόματων θυρίδων και την αποστολή ειδοποιητηρίου για παραλαβή των αντικειμένων μέσω SMS.

Λεπτομέρειες δίδονται στα κατά τόπους Ταχυδρομικά Γραφεία ή από το Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης, τα οποία αναγράφονται στο Παράρτημα / Χρήσιμες Πληροφορίες.

3.                   Διεθνής Υπηρεσία Ταχυμεταφορών EMS/Datapost

Για τη γρήγορη αποστολή κατεπειγόντων αντικειμένων (αλληλογραφίας και δεμάτων) στο εξωτερικό και την ασφαλή παράδοση τους, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία προσφέρουν στον πολίτη τη Διεθνή Υπηρεσία Ταχυμεταφορών EMS/Datapost.

Η Διεθνής Υπηρεσία ΤαχυμεταφορώνEMS/Datapost προσφέρει:

·         Εξυπηρέτηση πελατών σε 57 Ταχυδρομικά Γραφεία παγκυπρίως.
·         Παράδοση με ειδικό διανομέα στη διεύθυνση του παραλήπτη μέσα σε 24 – 48 ώρες από την άφιξη των αντικειμένων στη χώρα προορισμού (κατά τη διάρκεια εργασίμων ημερών).
·         Διαβίβαση με αποστολές προτεραιότητας σε 128 χώρες.
·         Ειδικό σύστημα παρακολούθησης και εντοπισμού των αντικειμένων (trackandtrace) με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης του πολίτη μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος, www.cypruspost.gov.cy και του Κέντρου Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης στο 77778013 για τις πλείστες χώρες του εξωτερικού.
·         Παράδοση εισερχομένων αντικειμένων αυθημερόν ή το αργότερο μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα, ανάλογα με την ώρα άφιξης τους στο αεροδρόμιο.
·         Εκπτώσεις μέχρι και 25% σε τακτικούς πελάτες, δωρεάν ειδικούς φακέλους της Υπηρεσίας, παραλαβή από τα υποστατικά τους και δυνατότητα πληρωμής των ταχυδρομικών τελών στο τέλος κάθε μήνα.



Ανώτατο όριο βάρους για κάθε αντικείμενο: 31.5 Kg.Ανώτατες διαστάσεις: Μήκος 1.5 μέτρο, μήκος + περίμετρος: 3 μέτρα. Το ανώτατο όριο βάρους και οι διαστάσεις μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Περισσότερες λεπτομέρειες αναφέρονται στο ταχυδρομικό τιμολόγιο και σε ειδικό φυλλάδιο, το οποίο μπορείτε να εξασφαλίσετε από τα κατά τόπους Ταχυδρομικά Γραφεία.

4.                   Διαφημιστικό ταχυδρομείο

Για πελάτες που ταχυδρομούν μεγάλο αριθμό αντικειμένων, όπως επιστολές, έντυπα, περιοδικά κ.α., με ή χωρίς διεύθυνση παραλήπτη, προσφέρονται οι ακόλουθες υπηρεσίες διαφημιστικού ταχυδρομείου:

Διανομή διαφημιστικών αντικειμένων χωρίς διευθυνση παραλήπτη

Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία αναλαμβάνουν τη διανομή διαφημιστικών αντικειμένων χωρίς διεύθυνση παραλήπτη, όπως έντυπα, φυλλάδια, δείγματα και άλλα μικρά αντικείμενα σε όλα τα υποστατικά παγκύπρια ή επιλεγμένες περιοχές ή ιδιωτικές ταχυδρομικές θυρίδες, σε πολύ χαμηλές τιμές και σύντομο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την επιθυμία του πελάτη.

Ταχυδρόμηση αντικειμένων με την ένδειξη ‘‘ταχυδρομικό τέλος πληρωμένο’’ (εσωτερικού και εξωτερικού)

Αντικείμενα που ταχυδρομούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε ποσότητα 1.000 και άνω, μπορούν, αντί γραμματοσήμων να φέρουν την τυπωμένη ένδειξη ‘‘ταχυδρομικό τέλος πληρωμένο’’ μετά από άδεια του Διευθυντή του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.

Σε περιπτώσεις τακτικών και μεγάλων πελατών, τα τέλη μπορούν να καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα, κατόπιν ειδικής διευθέτησης.

Υπηρεσία απαντητικών αντικειμένων (εσωτερικού και εξωτερικού)

Άτομα που επιθυμούν να λάβουν απαντήσεις από τους πελάτες τους χωρίς να τους επιβαρύνουν οικονομικά με τα ταχυδρομικά τέλη, μπορούν να χρησιμοποιούν την Υπηρεσία απαντητικών αντικειμένων (εσωτερικού και εξωτερικού).

5.                   Ειδικές υπηρεσίες

Ισχύουν για όλα τα ταχυδρομικά αντικείμενα περιλαμβανομένων δεμάτων εσωτερικού και εξωτερικού, αεροπορικών και επιφανείας (SAL), ανάλογα με την περίπτωση. Για τα συστημένα και ασφαλισμένα αντικείμενα λειτουργεί σύστημα παρακολούθησης και εντοπισμού αντικειμένων (trackandtrace) με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης του πολίτη μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος, για τις πλείστες χώρες του εξωτερικού και το εσωτερικό.

Συστημένααντικείμενα

Όλα τααντικείμενατουεπιστολικού ταχυδρομείου μπορούν να σταλούν συστημένα, δηλαδή με εγγύηση σταθερού ποσού έναντι του κινδύνου απώλειας, κλοπής ή ζημιάς. Σχετικήαπόδειξηδίδεταιστοναποστολέα κατά την ώρα της κατάθεσης.

Συστημένααντικείμεναγιαεπίδοσηστονίδιο τον παραλήπτη

Παραδίδονταιαποκλειστικάκαιμόνο στον παραλήπτη που αναγράφεται στο αντικείμενο, μετά από απαίτηση του αποστολέα. Φέρουντηνευδιάκριτησφραγίδαμετηνένδειξη ‘‘ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ’’.

ΑντικείμεναμεαπόδειξηπαραλαβήςA.R. (AdviceofReceipt)

Οαποστολέαςσυστημένουή ασφαλισμένου αντικειμένου, δέματος ή χρηματικής επιταγής, μπορεί να ζητήσει να του σταλεί απόδειξη παραλαβής του αντικειμένου, η οποία υπογράφεται από τον παραλήπτη ή άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Αντικείμεναμεδηλωμένηαξία(ασφαλισμένα)
Γιαεπιστολέςκαιδέματα με περιεχόμενο αξίας, παρέχεται ασφάλιση για την αξία που δηλώνεται από τον αποστολέα, νοουμένου ότι αυτή δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή δεν είναι μεγαλύτερη από την πραγματική αξία του περιεχομένου.

Κατεπείγοντααντικείμενα

Αυτάπρέπειαπαραίτηταναφέρουν την ειδική ετικέτα με την ένδειξη ‘‘ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ή EXPRESS’’ και έχουν προτεραιότητα στην παράδοση τους.

Ανάληψηήτροποποίησηεπιγραφής

Ηυπηρεσίααυτήπαρέχει τη δυνατότητα στον αποστολέα να αποσύρει ένα αντικείμενο ή να τροποποιήσει τη διεύθυνση, εφόσον αυτό δεν έχει ακόμα παραδοθεί.

ΑντικείμεναεπίαντικαταβολήC.O.D. (CashonDelivery)

Μετηνυπηρεσία αυτή, το Ταχυδρομείο αναλαμβάνει να εισπράξει από τον παραλήπτη την αξία του περιεχομένου του αντικειμένου και τα αντίστοιχα ταχυδρομικά τέλη για λογαριασμό του αποστολέα. Επίτουπαρόντος προσφέρεται για την Ελλάδα, την Ιταλία και τηΓαλλία.

Περαιτέρωπροώθηση ταχυδρομικών αντικειμένων

Σεπερίπτωση αλλαγής κατοικίας ή τόπου εργασίας, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει όπως η αλληλογραφία του παραδίδεται στη νέα του διεύθυνση για περίοδο μέχρι τρεις μήνες, αφού συμπληρώσει το Έντυπο Τ.Υ. 1 που διατίθεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος και καταβάλει το σχετικό τέλος σε γραμματόσημα.

ΔιεθνήΈνσημαΑπάντησης

ΤαΔιεθνήΈνσημα Απάντησης πωλούνται στους πολίτες από όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία και μπορούν να ανταλλαγούν σε οποιαδήποτε χώρα με γραμματόσημα που αντιπροσωπεύουν το κατώτατο όριο προπληρωμής αεροπορικής επιστολής.

Ιδιωτικές Ταχυδρομικές Θυρίδες (Ι.Τ.Θ.)

Οιενοικιαστές Ι.Τ.Θ. μπορούν να παραλαμβάνουν την αλληλογραφία τους καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. ΟιΙ.Τ.Θ. ενοικιάζονται στους πολίτες από σχεδόν όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία. Περαιτέρω, μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) των Κυπριακών Ταχυδρομείων δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να εντοπίζουν και να ενοικιάζουν διαθέσιμες Ι.Τ.Θ. σε οποιοδήποτε Ταχυδρομικό Γραφείο, να ανανεώσουν την ενοικίαση τους, καθώς και να ζητήσουν την παροχή άλλων υπηρεσιών που αφορούν τις Ι.Τ.Θ. Η πληρωμή γίνεται με τη χρήση της πιστωτικής κάρτας του πελάτη.

Προπληρωμή ταχυδρομικών τελών με ιδιωτικές μηχανές

Οιμηχανέςαυτές μπορούν να χρησιμοποιούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις για την προπληρωμή των ταχυδρομικών τελών της αλληλογραφίας και των δεμάτων που προορίζονται για ταχυδρόμηση, κατόπιν ειδικής άδειας, η οποία παραχωρείται από το Διευθυντή του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.

Προπληρωμή ταχυδρομικών τελών με υπηρεσιακές μηχανές

Σεπερίπτωσημεγάλου αριθμού αντικειμένων αντί της επικόλλησης γραμματοσήμων, οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν με τις υπηρεσιακές μηχανές προπληρωμής ταχυδρομικών τελών. Ηκαταβολήτελών γίνεται έναντι επίσημης απόδειξης.

6.                  Υπηρεσία Γραμματοσήμων και Φιλοτελισμού

Βασικόςστόχος της Υπηρεσίας Γραμματοσήμων και Φιλοτελισμού είναι η διαρκής βελτίωση του κυπριακού γραμματοσήμου, με την εφαρμογή της κατάλληλης φιλοτελικής πολιτικής. Μερικάαπό τα στοιχεία που συνθέτουν την πολιτική αυτή είναι ο μικρός αριθμός εκδόσεων και οι περιορισμένες ποσότητες γραμματοσήμων για κάθε έκδοση. ΗΥπηρεσία Γραμματοσήμων και Φιλοτελισμού έχει εκδόσει και διαθέτει προς πώληση απ’ όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία τον κατάλογο ‘‘Κυπριακά Γραμματόσημα1880 – 2004 Ιστορία και Πολιτισμός’’. Αξιόλογεςσειρές κυπριακών γραμματοσήμων και αντικείμενα που έχουν σχέση με την ιστορία του κυπριακού γραμματοσήμου εκτίθενται στο Ταχυδρομικό Μουσείο, που βρίσκεται στην οδό Αγ. Σάββα 3Β,1025, Λευκωσία, τηλ.: 22304711.

ΗΥπηρεσίαΓραμματοσήμων και Φιλοτελισμού διαθέτει προς πώληση:

·         Γραμματόσημακαιάλλο φιλοτελιστικό υλικό
·         Προσωπικά/εταιρικά γραμματόσημα
·         Αυτοκόλλητες ετικέττες γραμματοσήμων
·         Αναμνηστικάφύλλα
·         Φακέλλουςπρώτηςημέραςκυκλοφορίας (Φ.Π.Η.Κ.)
·         Λευκώματα γραμματοσήμων με ετήσιες εκδόσεις
·         Ειδικάλευκώματα γραμματοσήμων με τις ετήσιες εκδόσεις και τους Φ.Π.Η.Κ.
·         Φιλοτελιστικό σετ για αρχάριους

Ηπληρωμήμπορεί να γίνει με πιστωτικές κάρτες, ταχυδρομικές ή προσωπικές επιγραφές ή και μετρητά.

Παραγγελίες φιλοτελιστικών προϊόντων μπορούν να γίνονται απ’ όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία, καθώς και μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) των Κυπριακών Ταχυδρομείων.

Εκδόσεις προσωπικών / εταιρικών γραμματοσήμων

Πρόκειται για διπλά γραμματόσημα που φέρουν στο ένα μέρος τη συνηθισμένη απεικόνιση με την αξία τους, ενώ στο άλλο μέρος τη φωτογραφία του αγοραστή ή / και άλλου φυσικού προσώπου, καθώς και το λογότυπο, σήμα, έμβλημα, υπηρεσία ή το διαφημιστικό μήνυμα φυσικού ή νομικού προσώπου. Τοπροσωπικό / εταιρικό γραμματόσημο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή ταχυδρομικών τελών ή ως συλλεκτικό αντικείμενο για διαφημιστικούς σκοπούς.

7.                   Χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες

7.1 Υπηρεσία ταχυδρομικών επιταγών

ΤοΤμήμαΤαχυδρομικών Υπηρεσιών εκδίδει και αποδέχεται προς πληρωμή ταχυδρομικές επιταγές, με τις οποίες μπορούν να αποσταλούν με ασφάλεια χρηματικά ποσά στο εξωτερικό και το εσωτερικό. Ηαποστολή ταχυδρομικών επιταγών εξωτερικού γίνεται από και προς τις χώρες που προσφέρουν την υπηρεσία αυτή και αποστέλλονται συστημένες και επείγουσες. Οι ταχυδρομικές επιταγές εκδίδονται από όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία, όπου και παρέχονται όλες οι σχετικές πληροφορίες.

7.2 Υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων

Για την αποστολή χρηματικών ποσών, το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών προσφέρει την υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων, με τη μορφή αντιπροσώπευσης της εταιρίαςMoneygram. Η υπηρεσία προσφέρεται από όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία.


Με την υπηρεσία αυτή, ο παραλήπτης μπορεί να παραλάβει τα χρήματα του εντός 10 λεπτών μέσω του εκτεταμένου δικτύου εξυπηρέτησης τηςMoneygram, σε πάνω από 196 χώρες.