Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Η κυπριακή προεδρία σε αριθμούς


Η Κύπρος παραδίδει στην Ιρλανδία, τη σκυτάλη της προεδρίας στην ΕΕ.  Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η Ιρλανδία είναι η πρώτη μνημονιακή χώρα στο τιμόνι της ΕΕ.  Απο αριθμητική σκοπιά, οι 184 μέρες της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ολοκληρώνονται.  Στους έξι τελευταίους μήνες, προήδρευσε και οργάνωσε πέραν των 1500 συναντήσεων στις Βρυξέλλες και αλλού, συμπεριλαμβανομένων και 30 περίπου Συμβουλίων Υπουργών, 63 συναντήσεων σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων και πέραν των 1400 σε τεχνοκρατικό επίπεδο.
Κύπριοι υπουργοί, πραγματοποίησαν τουλάχιστο 60 επισκέψεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  
 Παράλληλα με τους έντονους ρυθμούς στις Βρυξέλλες, η Προεδρία στην Κύπρο φιλοξένησε 225 συναντήσεις και συνέδρια, 15 εκ των οποίων ήταν άτυπα Συμβούλια Υπουργών.
  Η πλειοψηφία τους έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», το οποίο μετατράπηκε σε ένα πολύγλωσσο μικρόκοσμο, φιλοξενώντας όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Οι περίπου 19000 συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις αυτές πέρασαν 26300 νύχτες συνολικά, σε ξενοδοχεία σε όλη την Κύπρο.
350 πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν, έδωσαν την ευκαιρία σε χιλιάδες κόσμου να γνωρίσουν και να απολαύσουν την Κυπριακή κουλτούρα και πολιτισμό.
Το χαλούμι, αναμφισβήτητα θα παραμείνει ως μία από τις κυρίαρχες κυπριακές παραδοσιακές γεύσεις για όσους απόλαυσαν λίγο από τα 650 κιλά που προσφέρθηκαν.
21000 σακουλάκια σπόρων και φύλλων βασιλικού παρείχαν στους συνέδρους την ευκαιρία να πάρουν μαζί τους, λίγο από το άρωμα της Κύπρου, ενώ με τα 70000 συλλεκτικά γραμματόσημα η Κυπριακή Προεδρία ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

Πηγή είδησης

Διαγωνισμός για τρίτη άδεια κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο!


Ανοίγουν άδειες και συχνότητες, λόγω πιέσεων από Βρυξέλλες



Τρίτο αυτόνομο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας θα έχει η Κύπρος μετά το καλοκαίρι του νέου έτους σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ενώ θα προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης και για δίκτυα 4ης γενιάς, όπως και για άλλες νέες υπηρεσίες.

Το τελικό ΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» δόθηκε μετά από ισχυρές πιέσεις από τις Βρυξέλλες.

Να σημειωθεί ότι η Κύπρος δεν εκπλήρωσε τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, για διεξαγωγή και ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης αδειών στην κινητή τηλεφωνία και τις συναφείς υπηρεσίες, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 που ήταν η τελευταία ημερομηνία.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος της απόφασης για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς, δείχνουν τεκμηριωμένα στοιχεία του «Φ» και όχι τα αναμενόμενα έσοδα από τις αδειοδοτήσεις, τα οποία βεβαίως λαμβάνονται υπόψη, αν και είναι ακόμα άγνωστο το ύψος τους.



Σημειώνεται ότι η ΜΤΝ κατέβαλε για την άδειά της το ποσό των €22 εκατ. στον πλειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ άλλα τόσα κατέβαλε έπειτα και η Cyta. Η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, που ξεκίνησε το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών και λήγει στις 18 Ιανουαρίου, θα δείξει κατά πόσο υπάρχει ή όχι σοβαρός διεθνές και τοπικό ενδιαφέρον, ενώ δεδομένο θεωρείται ότι την άδεια θα διεκδικήσει και η Primetel.

Κύρια αιτία της καθυστέρησης ήταν οι πιέσεις από πλευράς των υφιστάμενων δικτύων (Cyta και ΜΤΝ) με το αιτιολογικό ότι η αγορά δεν «σηκώνει» τρίτο παίκτη κτλ. Δεν δικαιούνται να διεκδικήσουν το νέο δίκτυο οι Cyta και ΜΤΝ, όπως και οποιεσδήποτε εταιρείες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα κατεχόμενα.

Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα γίνονται ακόμα δύο σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο.

Η πρώτη είναι ότι θα δοθεί άδεια σε Cyta και ΜΤΝ να διευρύνουν τις δυνατότητές τους με χρήση συχνοτήτων για επέκταση του «3G» στις αγροτικές περιοχές και να αναπτύξουν δίκτυο 4ης γενιάς.

Η δεύτερη είναι ότι θα δοθούν με διαγωνισμό και επιπλέον συχνότητες για αξιοποίηση σε συναφείς υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.