Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Χάρτης Δικαιωμάτων του Πολίτη, Επαρχιακή Διοίκηση - Citizen's Charter, District Administration

Κεφάλαιο 2: Στεγαστικά Σχέδια

2.5. Διαχωρισμός κρατικών οικοπέδων για φτωχές οικογένειες σε κοινότητες

Διαδικασία υποβολής αίτησης:

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο σχετικό έντυπο το οποίο μπορούν να προμηθευτούν απο τα γραφεία της Ε.Δ. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα πιο κάτω έγγραφα:

* Φωτοτυπίες των πολιτικών ταυτοτήτων του/της αιτητή/τριας και του/της συζύγου
* Φωτοτυπίες των προσφυγικών ταυτοτήτων
* Πιστοποιητικό γάμου
* Βεβαίωση του εργοδότη του/της αιτητή/τριας καθώς και του/των εργοδότη/των μελών της οικογένειας του/της αιτητή/τριας σχετικά με τις ακάθαρτες απολαβές τους ή/και τις απολαβές των μελών της οικογένειας τους.
* Πιστοποιητικό έρευνας από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, σχετικά με την ιδιοκτησία που κατέχει ο/η αιτητής/τρια και ο/η σύζυγος, στην κοινότητα διαμονής και την κοινότητα καταγωγής (εκτός κατεχομένων) και πιστοποιητικό αποξένωσης.
* Βεβαίωση του κοινοτάρχη για την μόνιμη διαμονή του/της αιτητή/τριας στην κοινότητα στην οποία ζητείται το οικόπεδο.
* Ένορκη/υπεύθυνη δήλωση του/της αιτητή/τριας.
* Οποιαδήποτε άλλα έγγραφα κριθεί ότι είναι απαραίτητο να ζητηθούν.

Τα κριτήρια για την διάθεση των οικοπέδων είναι τα ακόλουθα:

(Ι) Ο αιτητής να είναι οικογενειάρχης, μόνιμος κάτοικος του χωριού ηλικίας μέχρι 50 ετών και να μη διαθέτει άλλη ιδιόκτητη κατοικία αυτός ή η σύζυγος του για την διαμονή της οικογένειας τους.

Μπορούν να θεωρηθούν δικαιούχοι δεύτερης προτεραιότητας και οι επαναπατρισθέντες απόδημοι, εφόσον διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο τα τελευταία 3 χρόνια, όπως επίσης και άλλα πρόσωπα που εγκατέλειψαν το χωριό τους και τώρα επιθυμούν να επανεγκατασταθούν σ' αυτό, νοουμένου ότι πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια του Σχεδίου. Νοείται ότι στις περιπτώσεις αυτές η τιμή πώλησης των οικοπέδων θα καθορίζεται στο πραγματικό της κόστος (αξία γης, έξοδα διαχωρισμού κλπ.)

(ΙΙ) Ο αιτητής ή η σύζυγος του να μη διαθέτει ιδιόκτητο οικόπεδο στο χωριό ή/και αλλού και να μη διαθέτει γη πλησίον κατοικημένης περιοχής ή σε περιοχή επί της οποίας δύναται να ανεγείρει οικοδομή ή να τη διαχωρίσει σε οικόπεδα.

(ΙΙΙ) Ο αιτητής θα είναι υπόχρεος να καταβάλει το 1/5 της αξίας του οικοπέδου με την υπογραφή του συμβολαίου το δε υπόλοιπο θα εξοφλείται με 10 ίσες ετήσιες δόσεις με επιτόκιο ίσο με το 65% του βασικού επιτοκίου. Σε περίπτωση καθυστέρησης πέραν των 6 δόσεων θα καταβάλλεται τόκος υπερημερίας.

(IV) O αιτητής είναι υπόχρεος όπως μέσα σε 2 χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής των συμβολαίων ανεγείρει κατοικία με μέγιστο ωφέλιμο εμβαδό 200 τ.μ. αποτελούμενο εκ δύο τουλάχιστον δωματίων, κουζίνας και αποχωρητηρίου σύμφωνα πάντα με σχέδια και όρους που θα εγκριθούν από την Αρμόδια Αρχή. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους όρους της σύμβασης/συμβολαίου η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει τη σύμβαση και να κατακρατήσει την προκαταβολή.

(V) Τα εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία κρίνονται οι αιτητές κατά πόσο είναι χαμηλών εισοδημάτων, είναι τα ίδια με εκείνα που ισχύουν για σκοπούς αυτοστέγασης εκτοπισθέντων σε κυβερνητικά οικόπεδα, ήτοι 21.360 ευρώ για διμελείς οικογένειες και μέχρι 32.100 ευρώ για επταμελείς οικογένειες.

(VI) Σε περίπτωση διάλυσης του γάμου και εφόσον δεν υπάρχουν τέκνα, ο οικείος Έπαρχος διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει τη σχετική "συμφωνία". Αν αρχίσει ήδη η ανέγερση της οικοδομής, τότε αυτή θα πωλείται σε άλλο δικαιούχο.

2.6 Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο

Το ενιαίο στεγαστικό σχέδιο αφορά την παροχή οικονομικής βοήθειας για απόκτηση/συντήρηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση στις περιοχές όπου αυτό ισχύει, κατάλληλης για την κάλυψη των υφισταμένων ή των μελλοντικών αναγκών της οικογένειας.

Το Ε.Σ.Σ. καλύπτει τις πιο κάτω κατηγορίες:

1. Στέγαση Πολυτέκνων και αναπήρων

Το Σχέδιο εδώ ισχύει παγκύπρια χωρίς περιορισμό στον τόπο διαμονής.

2. Στέγαση σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές/κοινότητες

(α) Στέγαση σε κοινότητες με πληθυσμό μέχρι 500 κατοίκους ή με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων αλλά σε απόσταση άνω το 35 Km από το πλησιέστερο αστικό κέντρο ή/και σε υψόμετρο άνω των 450 m.

(β) Στέγαση σε συγκεκριμένες περιοχές κατά μήκος της πράσινης γραμμής Λευκωσίας - Αγ. Δομετίου.

(γ) Στέγαση σε καθορισμένες περιοχές που γειτνιάζουν με την γραμμή αντιπαράταξης (Π. Πύργος, Κ. Πύργος, Πηγαίνεια, Παχύαμμος, Μοσφίλι, Δένεια Μάμμαρι, Αθηένου, Τρούλλοι, Πύλα - καθορισμένη περιοχή, Στροβίλια, Λύμπια, Ποταμιά, Δερύνεια - καθορισμένη περιοχή, Άχνα, Φρέναρος, Αχερίτου, Αυγόρου).

3. Προϋποθέσεις/κριτήρια για παροχή οικονομικής βοήθειας

(α) Αιτητές μπορούν να τύχουν οικονομικής βοήθειας, μόνο από ένα κυβερνητικό στεγαστικό σχέδιο και μόνο μια φορά. Νοείται ότι η παροχή κρατικού οικοπέδου μέσω του σχέδιου διάθεσης κρατικών οικοπέδων σε πτωχές οικογένειες δεν θεωρείται κυβερνητικό στεγαστικό σχέδιο.

(β) Ο αιτητής θα πρέπει να μην έχει άλλη ιδιόκτητη κατοικία.

(γ) Το μέγιστο εμβαδό οικιστικής μονάδας είναι τα 230 τ.μ. (λαμβάνεται υπ' όψιν μόνο ο ωφέλιμος κατοικήσιμος χώρος).

(δ) Οι αιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση να εξοφλήσουν το δάνειο μέσω του σχεδίου για αγορά/ανέγερση/επιδιόρθωση κατοικίας πριν το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.

(ε) Δεν παραχωρείται οικονομική βοήθεια στην περίπτωση έναρξης εργασιών πριν την εξασφάλιση της σχετικής έγκρισης, εκτός αν οι εκτελεσθείσες οικοδομικές εργασίες αφορούν σκελέτωση και πλάκα/στέγη μόνο, οπόταν και παραχωρείται ολόκληρη η οικονομική βοήθεια.

(στ) Να έχει εξασφαλιστεί η σχετική άδεια οικοδομής για την ανέγερση της κατοικίας.

4. δικαιούχοι (νοουμένου ότι πληρούν τις πιο πάνω προϋποθέσεις)

* Κύπριος πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της Ευρ. Ένωσης, μόνιμος κάτοικος Κύπρου (συνεχής διαμονή στην Κύπρο τουλάχιστον για 5 χρόνια)
* Οργανικές οικογένειες
* Μονός γονέας
* Ανάπηροι
* Πολύτεκνοι
* Επαναπατρισθέντες
* Εκτοπισθέντες
* Παθόντες
* Μονήρεις (άνω των 35 ετών)

5. Επιχορηγήσεις και όροι δανείου

Το ύψος της οικονομικής βοήθειας με την οποία θα επωφελείται ο εκάστοτε αιτητής θα είναι ανάλογο με την σύνθεση της οικογένειας του, σύμφωνα με τον πιο κάτω πίνακα:

(α) Για την αγορά/ανέγερση κατοικιας/διαμερίσματος δύναται να παραχωρηθεί συνολική οικονομική βοήθεια ως εξής:

Σύνθεση οικογένειας, Μέγιστο ύψος (σε ευρώ), Δάνειο - Χορηγεία Βοηθείας (σε ευρώ)
Μονήρεις - Διμελείς, 51.259, 17.087
Τριμελείς, 68.345, 17.087
Τετραμελείς, 85.431, 17.087
Πενταμελείς και άνω, 102.517, 17.087

(β) Βελτίωση/συντήρηση/επέκταση ιδιόκτητης κατοικίας/διαμερίσματος

Θα παραχωρείται δάνειο μέχρι 17.087 ευρώ. Η χορηγία θα αποτελεί το 50% της συνολικής δαπάνης για βελτίωση/συντήρηση/επέκταση ιδιόκτητης κατοικίας/διαμερίσματος με ανώτατο όριο 8.543 ευρώ.

Ηλικιακός περιορισμός δεν υπάρχει στις περιπτώσεις αιτητών για βελτίωση/συντήρηση/επέκταση ιδιόκτητης κατοικίας/διαμερίσματος. Για άτομα τα οποία έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους θα τους παραχωρείται μόνο η χορηγία ή αναλογία αυτής με βάση στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι οι αιτητές έχουν προβεί στις αναγκαίες εργασίες με βάση δικούς τους πόρους ή δανειοδότηση από άλλη πηγή. Άτομα κάτω των 70 ετών θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής είτε μόνο της χορηγίας είτε του δανείου και της χορηγίας, νοουμένου ότι το δάνειο θα εξοφληθεί πριν τη συμπλήρωση του 70ού έτους της ηλικίας τους. Επίσης, ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, μπορεί να δεχτεί δεύτερη υποθήκη ή 2-3 αξιόχρεους εγγυητές για το ποσό του δανείου που χρειάζεται για βελτίωση/συντήρηση/επέκταση ιδιόκτητης κατοικίας/διαμερίσματος. Για νέες κατοικίες ή αγορά έτοιμης κατοικίας θα απαιτείται πρώτη υποθήκη.

6. Χρόνος εξόφλησης δανείου

Το δάνειο που παραχωρείται στους δικαιούχους μπορεί να εξοφληθεί σε χρονικό διάστημα μέχρι 30 χρόνια για αγορά/ανέγερση κατοικιας/διαμερίσματος και 8 χρόνια για βελτίωση/συντήρηση/επέκταση ιδιόκτητης κατοικίας/διαμερίσματος με επιδοτημένο επιτόκιο 65% του βασικού. Νοείται ότι το δάνειο θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τη συμπλήρωση του 70ού έτους του δικαιούχου. Το δάνειο θα χορηγείται από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Διαδικασία υποβολής αίτησης:

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση πάνω στο σχετικό έντυπο μαζί με τα πιο κάτω έγγραφα:

1. Φωτοτυπίες των ταυτοτήτων του/της αιτητή/τριας και του/της συζύγου.
2. Φωτοτυπία της άδειας οικοδομής (σε περίπτωση νέων οικοδομών θα πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ)
3. Αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας επ' ονόματι του αιτητή/δικαιούχου.
4. Αντίγραφο του πιστοποιητικού γάμου.
5. Πιστοποιητικό έρευνας από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και πιστοποιητικό αποξένωσης της περιουσίας για τα τρία τελευταία χρόνια για τους δικαιούχους (αιτητή/τρια και σύζυγο), για την κοινότητα διαμονής, καταγωγής και την κοινότητα υποβολής της αίτησης.
6. Σε περίπτωση που στο τεμάχιο, μέσα στο οποίο θα ανεγερθεί η κατοικία υπάρχει άλλη, υφιστάμενη κατοικία ιδιοκτησίας περισσοτέρων του ενός ατόμων, τότε χρειάζεται επισυναπτόμενη συγκατάθεση του/των συνιδιοκτήτη/των για υποθήκευση του τεμαχίου, βεβαιουμένης/νων της/των υπογραφής/ων από τον οικείο κοινοτάρχη.
7. Σε περίπτωση αγοράς κατοικίας θα πρέπει να επισυνάπτεται αντίγραφο του πωλητηρίου εγγράφου, χαρτοσημασμένο και κατατεθειμένο στο κτηματολόγιο.
8. Αν η αίτηση είναι για επιδιορθώσεις, τότε θα πρέπει να επισυνάπτεται κατάλογος των εργασιών που θα γίνουν καθώς και η προσφορά από τον εργολάβο.
9. Κατόψεις οικοδομής
10. Χωρομετρικό σχέδιο.

Chapter 2: Housing Projects

2.5. Separation of state land to poor families in communities

Application procedure:

Interested parties should submit the relevant application form which can be obtained from the offices of the D.A. The request should be accompanied by the following documents:

* Photocopies of the political identities of her personal details and their spouses
* Photocopies of refugee identity
* Marriage Certificate
* Certification of the employer's personal details as well as of employers/members of the family's personal details on the mix rewards and / or compensation of members of their families.
* Certificate of investigation by the Department of Lands and Surveys on the property that holds his/her personal details and your spouse in the community of residence and community of origin (except occupied) and a certificate of alienation.
* Confirmation of the community council for the permanent residence of the personal details to the community in seeking the land.
* Sworn/affirmation of her personal details.
* Any other documents deemed it necessary to request.

The criteria for allocation of land are:

(I) The applicant must be a family man, a resident of the village, aged 50 years or less and must have no other home property he or his wife to stay in their family.

Beneficiaries can be considered second priority and repatriated emigrants, if residing in Cyprus for the past 3 years, as well as other persons who fled their village and now wish to relocate there, provided they meet the other criteria of the Scheme. Provided that in such cases the selling price of land will be set at actual cost (land value, cost segregation, etc.)

(II) The claimant or his wife do not own a plot in the village and elsewhere and may have land close to residential areas or in areas over which it may construct a building or a separate estate.

(III) The applicant will be obliged to pay 1/5 of the loan with the signing of the contract and the balance will be repaid in 10 equal annual installments at an interest rate equal to 65% of basic rate. In case of delay beyond 6 installments will be paid interest on late payments.

(IV) Claimant is liable as within 2 years from the date of signing contracts to build housing maximum usable area of 200 sq.m. consisting of at least two rooms, kitchen and toilet always in accordance with plans and conditions to be approved by the Competent Authority. Failure to comply with the terms of the agreement/contract, the Government reserves the right to cancel the contract and withhold the deposit.

(V) The income criteria under which applicants are judged whether they are on low incomes are the same as those that apply for purposes of self-help displaced people in government land, or 21,360 euros for two person family and up to 32,100 euros for a seven-member families.

(VI) dissolution of marriage and if there are children, the borehole reserves the right to cancel the relevant "agreement". If you already started the construction of the building, it will be sold to another beneficiary.

2.6 Integrated Housing Scheme

The single housing scheme for providing financial assistance for acquisition/maintenance ownership of property for permanent residential purposes in areas where it is appropriate to meet existing or future needs of the family.

The I.H.S. covers the following categories:

1. Large Families and Disabled Housing

The plan in this option cover all Cyprus without restriction to home.

2. Housing in specific geographic areas/communities

(A) housing in communities with populations up to 500 residents or with more than 500 people but just over the 35 Km from the nearest urban center and / or altitude over 450 m.

(B) Housing in specific areas along the Green Line in Nicosia - St. Dometios.

(C) in designated areas adjacent to the confrontation line (P. Pyrgos, T. Pyrgos, Pigaineia, Pachyammos, Mosfili, Denia, Mammari, Athienou, Troulli, Pyla - defined area, Strovilia, Lympia, Potamia, Dherynia - defined area , Achna, Frenaros, Acheritou, Avgorou).

3. Conditions/criteria for financial assistance

(A) Applicants may receive financial assistance only from a government housing project, and only once. Provided that the provision of public land through the state land disposal plan in poor families are not considered government housing project.

(B) The applicant must not have owned another home.

(C) The maximum area for residential unit is 230 m (Taking into account only the usable living space).

(D) Applicants should be able to repay the loan through the Plan for purchase / construction / repair house before the seventy years of age.

(E) No financial aid is granted in case of work before securing the approval, unless performed construction work on foundations and ground floor accommodation only, when given all the financial help.

(F) has ensured the relevant building permit for the construction of the residence.

4. Recipients (provided that they meet the above conditions)

* Cypriot citizen or national of a Member State of the Eur. Union, a resident of Cyprus (continuous stay in Cyprus for at least 5 years)
* Organic Family
* Single parent
* Disabled
* Large families
* Repatriated
* Displaced
* Suffering
* Singleton (over 35)

5. Grants and loan terms

The financial assistance which will benefit the individual applicant will be similar to the composition of the family, according to the chart below:

(A) To purchase/construction of house/apartment may be granted total financial assistance as follows:

Family Composition, Highest Price(EUR), Loan - Sponsorship Assistance (EUR)
Singleton - two members, 51.259, 17.087
Three members, 68.345, 17.087
Four members, 85.431, 17.087
Five members and over, 102.517, 17.087

(B) Improve/maintain/extend of owned house/apartment

It granted loans to 17,087 euros. The grant will be 50% of total expenditure on improvement/maintain/expansion of owned house/apartment. Highest price is 8,543 euros.

There is no age restriction when requests for improvement/maintain/expansion of owned house/apartment. For individuals who have exceeded the 70th year of age and should have only the sponsorship or contribution of this based on data demonstrating that the applicants have made the necessary work on their own resources or loans from other sources. Persons under 70 years will have the option either alone or sponsorship of the loan and grant, provided that the loan will be repaid before completion of the 70th year of age. Also, the Housing Finance Agency, can accept second mortgage or 2-3 solvent guarantors for the loan amount needed to improve/maintain/extend of owned house/apartment. For new homes or buying an existing home will require first mortgage.

6. Time loan repayment

The loan granted to the beneficiaries can be repaid over a period of up to 30 years for the purchase/construction of house/apartment and 8 years for improvement/maintain/expansion of owned house/apartment with a subsidized interest rate of 65% of basic. Provided that the loan would be repaid until the completion of 70th year of recipient. The loan will be administered by the Housing Finance Corporation.

Application procedure:

Candidates must apply on the relevant form with the following documents:

1. Photocopies of identity cards of recipient's and his/her spouse.
2. Copy of building permit (in case of new buildings should be in force)
3. Copy of title on behalf of the applicant/beneficiary.
4. Copy of marriage certificate.
5. Certificate investigation by the Department of Lands and Surveys and Certificate of alienation of property for the past three years for recipients (recipient and husband), the community residence, home and community request.
6. If the piece, in which the dwelling will be constructed otherwise, existing home ownership more of a people, then it attached consent/co-owner of the mortgaging of the piece, authenticated Chief its/their signature/s by Mukhtar concerned.
7. If the housing market should include a copy of the sale document, stamped and deposited in the land.
8. If the request is for repair, you should attach a list of work to be done and the offer from the contractor.
9. Building Plans.
10. Survey project.

Δεν υπάρχουν σχόλια: