Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Is not gallery: Πολυχώρος τέχνης και κάτι παραπάνω

Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντίνου

Ένας... διαφορετικός καλλιτεχνικός χώρος θέλει να τονίζει ότι είναι ο πολυχώρος τέχνης "Is not gallery" στην παλιά Λευκωσία. Ο ιδιοκτήτης του, κος Άντρος Ευσταθίου, προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες στις εκδηλώσεις που προβάλλει η... "Is not gallery" φιλοξενώντας θεατρικές παραστάσεις, επιδείξεις μόδας, διαλέξεις, και φυσικά εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής κλπ.

Ο χώρος "Is not gallery" δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα, περίπου, χρόνια, με την πρώτη εκδήλωση να είναι η θεατρική παράσταση "Voyzeck" σε σκηνοθεσία Achim Wieland και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τον Μάριο Ιωάννου και τη Νιόβη Χαραλάμπους.

Ήταν φυσικό, η πρώτη μας απορία προς τον ιδιοκτήτη, κο Άντρο Ευσταθίου, να είναι για το όνομα του χώρου του. Όπως μας εξήγησε, τον ονόμασε "Is not gallery" επειδή "ήθελα να περάσει το μύνημα στον κόσμο ότι δεν είμαστε απλώς ένας ακόμη χώρος όπου εκθέτεις τη δουλειά σου ως καλλιτέχνης. Θέλουμε να φιλοξενούμε διάφορα είδη τεχνης αλλά και άλλες εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, πάντα, όμως, με κριτήριο την ποιότητα της εκδήλωσης. Γι' αυτό και μέχρι σήμερα, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του χώρου φιλοξενήσαμε θεατρική παράσταση, διαλέξεις, αλλά και μια σειρά εκθέσεων, όπως ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, όλες με ένα υψηλό καλλιτεχνικό στίγμα. Έχουμε, επίσης, φιλοξενήσει ανθρώπους της μόδας που παρουσίασαν τις δουλειές τους, όπως και εταιρίες που παρουσίασαν τα προϊόντα τους ή διοργάνωσαν διαλέξεις για θέματα στρατηγικής και ανάπτυξης."

Καλλιτέχνες

Όπως μας αποκάλυψε ο κος Ευσταθίου, "παρακολουθούμε αρκετούς καλλιτέχνες και τη δουλειά τους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και αν τελικά το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό, τους καλούμε να εκθέσουν. Προσπαθούμε να κρατούμε ψηλά τον πήχη στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Έχουμε ήδη φιλοξενήσει εκθέσεις της Μαρίνας Σιουκιούρογλου, της Κλίτσας Αντωνίου, του Ζήνωνα Σιερεπεκλή και άλλων. " Ο ιδιοκτήτης του "Is not gallery" παραδέχεται ότι "το μεγάλο μερίδιο των εκδηλώσεων του χώρου είναι καλλιτεχνικό. Προσπαθούμε", μας είπε, "να διοργανώνουμε εκθέσεις με διάφορα είδη τέχνης, όπως ζωγραφική, γλυπτική, εικαστικά, φωτογραφία, animations κλπ. Είμαστε σε στενή συνεργασία με νέους καλλιτέχνες και προσδοκούμε σε παρουσίαση της δουλειάς τους στον επόμενο χρόνο".



Άντρος Ευσταθίου

Ο ιδιοκτήτης του "Is not gallery" σπούδασε καλλιτεχνική φωτογραφία στις σχολές ΕΜΕΦ και ESP (European School of Photography) στην Αθήνα, την περίοδο 1994 - 1998. Έλαβε μέρος στην ομαδική έκθεση "Φωτογραφίας 5ο Εγκαίνιο" στην γκαλερύ "Περίπλους" στην Αθήνα. Το 2001, εξέθεσε τη δουλειά του στη γκαλερύ "Κύκλος" υπό τον τίτλο "Στο Βάθος Φως". Το 2002, σε συνεργασία με το Αρχαιλογικό Μουσείο, εξέθεσε τη θεματική του δουλειά με τίτλο "74 - 10" στο αρχαίο κάστρο της Κάτω Πάφου, επηρεασμένη από το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Το 2005, για λογαριασμό του Δήμου Λευκωσίας, φωτογράφισε τα μνημεία της πόλης και τα εξέθεσε στην Πύλη Αμμοχώτου υπό τον τίτλο "Μοναξιές". Το 2009 εξέθεσε τη δουλειά του υπό τον τίτλο "Oblivion" στο δικό του, πλέον, χώρο, στην "Is not gallery". Το 2010, με τον τίτλο "Θάλασσες", εξέθεσε τη δουλειά του στο Μόναχο, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ και του ΥΠΠ. Διατηρεί το δικό του εργαστήριο στο ίδιο κτίριο όπου στεγάζεται και ο πολυχώρος.

Ο πολυχώρος "Is not gallery" βρίσκεται στην οδό Οδυσσέως 11 στην παλιά Λευκωσία, τηλ.: 22343670/99569498, e-mail@ isnotgallery@gmail.com, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο 10:00 - 13:00, 16:00 - 20:00.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Πρωτεύουσα, τεύχος Αυγούστου 2010.