Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Το blogging εξελίσσεται ραγδαία σε πέμπτη εξουσία

Αλματώδης η ανάπτυξη του

Είναι εφικτό απο το blogging να υπάρξουν έσοδα και να μετρηθεί η αξιοπιστία του την ώρα που αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ως μέσο άμεσης ενημέρωσης? Τα ερωτήματα αυτά προσπαθούν να απαντήσουν ερευνητές και ειδικοί που καταγράφουν τις τάσεις στο χώρο της μπλογκόσφαιρας και τις απαντήσεις άρχισε να συγκεντρώνει το "unwiredgr.blogspot.gr".

Στον εργασιακό τομέα, το blogging, όπως φανερώνουν και τα στοιχεία των ΗΠΑ, όλο και περισσότεροι πληρώνονται για την δημοσιοποίηση των απόψεων τους ή των εργοδοτών τους, με το ποσοστό των Αμερικάνων που δηλώνουν εισόδημα απο την ενασχόληση τους με τα blogs να φτάνει το 1%, μέσα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα. Η νέα αυτή ιδιότητα του εργαζομένου ως blogger διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία την έχουν μετατρέψει σχεδόν σε εργασιακή μόδα. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και κοινωνικό κίνημα το οποίο και υποστηρίζουν ένθερμα όσοι ασχολούνται με αυτό, παρουσιάζει τρομακτική άνοδο στον αριθμό των bloggers, ενώ διαθέτει ένα απεριόριστο εύρος "εφαρμογής".

Μελετώντας τα στατιστικά στοιχεία για το blogging στις ΗΠΑ, υπολογίζεται πως περίπου 20.000.000 bloggers δραστηριοποιούνται στη χώρα, με το 1.700.000 απο αυτούς να πληρώνονται απο την συγκεκριμένη ενασχόληση τους και 450.000 απο αυτούς να δηλώνουν ότι απο την συγκεκριμένη τους ενασχόληση λαμβάνουν τις κύριες τους αποδοχές. Οι bloggers ήδη έχουν ξεπεράσει σε εργατικό δυναμικό τους πυροσβέστες. Αν και τα blogs έχουν αναδειχθεί ως ένα δυναμικό νέο μέσο ενημέρωσης, πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο το μηνύμα να παραλείπεται και η φλυαρία να αποτελεί το νέο μήνυμα. Εάν η δημοσιογραφία χαρακτηρίστηκε ως η τέταρτη εξουσία, τότε το blogging θα μπορούσε να αποτελέσει την πέμπτη εξουσία.

Παρ' ότι ένας στους τρεις νεαρούς πολίτες δηλώνουν blogger, μόλις το 2% απο αυτούς έχει εισόδημα απο την ενασχόληση του με αυτό, ενώ σίγουρα δεν θα ξαφνιάσει το γεγονός ότι υπάρχουν άτομα που πληρώνονται απο εταιρίες που διαφημίζουν τα προϊόντα τους σε blogs. Ωστόσο, ενώ μια μεγάλη μερίδα bloggers εισπράττει μερικές εκατοντάδες δολλάρια μέσα στα λίγα χρόνια ενασχόλησης τους, αυτοί οι οποίοι πληρώνονται αδρά, είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότεροι και εργάζονται σε επιχειρήσεις κολοσσούς, είτε ως σύμβουλοι τους, είοτε γράφοντας σε blogs με μεγάλη επισκεψιμότητα για λογαριασμό τους. Το ετήσιο εισόδημα των τελευταίων κύμαίνεται από 45.000 μέχρι 90.000 δολλάρια, ενώ ένα ποσοστό φτάνει μέχρι και τα 200.000 δολλάρια, καλύπτοντας, ωστόσο 50 - 60 ώρες εργασίας κάθε βδομάδα.

Για την παρούσα άνάρτηση, ευχαριστούμε τον κο Πέτρο Θεοχαρίδη.