Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Χάρτης δικαιωμάτων του πολίτη στα Κυπριακά Ταχυδρομεία, Μέρος Β'

 1.                  Όραμα

Όραμα του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών είναι να καταστεί ένας σύγχρονος και ευέλικτος οργανισμός, που να έχει οικονομική και διοικητική αυτονομία, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται άνετα στις εκάστοτε απαιτήσεις των πολιτών και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

2.                   Αποστολή

Η αποστολή του Τμήματος είναι η ασφαλής και γρήγορη διακίνηση και παράδοση των ταχυδρομικών αντικειμένων, τόσο στις αστικές, όσο και τις αγροτικές περιοχές της Δημοκρατίας σε προσιτές τιμές και στα επίπεδα ποιότητας που καθορίζονται από τη σχετική κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

3.                   Στόχοι

·         Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ενόψει και της επερχόμενης φιλελευθεροποίησης της αγοράς.
·         Βελτίωση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στους ποιοτικούς στόχους που έχουν τεθεί από τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
·         Εισαγωγή υψηλής ποιότητας νέων προϊόντων και υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες, αλλά παράλληλα και στις προβλεπόμενες ανάγκες του πολίτη.
·         Εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής ή/και αναβάθμιση υφισταμένων που να επιταχύνουν το ταχυδρομικό έργο και παράλληλα να επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση σε σειρά πληροφοριών χρήσιμων για την παρακολούθηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των απαιτήσεων της ταχυδρομικής αγοράς.
·         Αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού με καθιέρωση μετρήσιμων επιπέδων απόδοσης για αύξηση της παραγωγικότητας και υλοποίησης των εκάστοτε στόχων.
·         Ενδυνάμωση της εικόνας των Κυπριακών Ταχυδρομείων ως παροχέα ποιοτικών, αξιόπιστων, γρήγορων και ασφαλών υπηρεσιών σε προσιτές τιμές.



4.                   Παρεχόμενη ταχυδρομική εξυπηρέτηση

Το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών παρέχει ταχυδρομική εξυπηρέτηση τόσο στις αστικές, όσο και στις αγροτικές περιοχές, μέσω ενός δικτύου 57 Ταχυδρομικών Γραφείων, τρία εκ των οποίων είναι εποχικά, 1.110 Ταχυδρομικών Πρακτορείων και 970 γραμματοκιβωτίων δρόμου. Σε όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία υπάρχει ικανοποιητική πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το Τμήμα παρέχει όλες τις βασικές ταχυδρομικές υπηρεσίες, όπως επιστολικό ταχυδρομείο, υπηρεσία δεμάτων, διεθνείς υπηρεσίες ταχυμεταφορών EMS/Datapost, οικονομικές και φιλοτελικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα διαθέτει προς πώληση διάφορα ταχυδρομικά προϊόντα.

Το Τμήμα έχει την υποχρέωση να περισυλλέγει και να διανέμει, πέντε τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα, σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκτρατίας, όλα τα ταχυδρομικά αντικείμενα (επιστολικού ταχυδρομείου) μέχρι 2 Kg, καθώς και τα ταχυδρομικά δέματα μέχρι 20Kg. Η διανομή περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις όπου η παράδοση των αντικειμένων γίνεται στα Ταχυδρομικά Γραφεία και Πρακτορεία.

5.                   Ταχυδρομικός Κώδικας

Ο Ταχυδρομικός κώδικας (Τ.Κ.) αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε ορθής ταχυδρομικής διεύθυνσης. Με την εγκατάσταση και λειτουργία, από τον Απρίλιο του 2001, της μηχανής διαλογής αλληλογραφίας, η αναγραφή του Τ.Κ. είναι απαραίτητη για τη γρήγορη διαλογή και ασφαλή παράδοση των ταχυδρομικών αντικειμένων. Η χρησιμότητα του  Τ.Κ., εκτός της εύκολης και ασφαλούς εξακρίβωσης του προορισμού των ταχυδρομικών αντικειμένων, παρέχει την ευκαιρία σε πολίτες που ταχυδρομούν μεγάλο όγκο αλληλογραφίας και προβαίνουν σε προδιαλογή, να επωφελούνται εκπτώσεων μέχρι και 30%.

Ορθή αναγραφή των διευθύνσεων

Αλληλογραφία εσωτερικού

Μια διεύθυνση στην Κύπρο, θα πρέπει να αναγράφεται ως ακολούθως:

Συνήθης διεύθυνση
Ανδρούλα Πέτρου
Σωκράτους 12
6036 Λάρνακα

Ιδιωτική Ταχυδρομική Θυρίδα
Ανδρέας Ιωαννίδης
Τ.Θ. 56150
3304 Λεμεσός

Κοινότητα
Νίκος Παπαδόπουλος
8608 Τραχυπέδουλα

Κρατική υπηρεσία
Υπ. Συγκοινωνιών και Έργων

1424 Λευκωσία

Δεν υπάρχουν σχόλια: