Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

PLATO'S, Η μπυραρία - θρύλος της πρωτεύουσας

Σ' ένα όμορφο παλιό αρχοντικό της οδού Πλάτωνος, στην εντός των τειχών Λευκωσία, βρίσκεται η "μυστηριώδης" μπυραρία Plato's! Στα 23 περίπου χρόνια ύπαρξης της στη νυχτερινή ζωή της πρωτεύουσας έγραψε και γράφει ιστορία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που περιλαμβάνεται στη λίστα με τα Best Bars of the World του περιοδικού "Newsweek International", αλλά αυτό σίγουρα δεν ενδιαφέρει  καθόλου τους θαμώνες της - τουλάχιστον τους νυν!

Όταν το ρολόι κτυπήσει 20:00 και δεν είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς ή Μεγάλο Σάββατο, τα τέσσερα φαναράκια γύρω από τη μαύρη πινακίδα με την καλλιτεχνική επιγραφή Plato's ανάβουν. Αυτό σημαίνει ότι η μπυραρία είναι ανοικτή. Αν ξέρεις τι κρύβεται πίσω από την ξύλινη πόρτα της οδού Πλάτωνος, τότε θα τη σπρώξεις και θα μπεις μέσα με αυτοπεποίθηση. Αν άκουσες γι' αυτήν από κάποιους γνωστούς και την αναζητάς στα στενοσόκακα της παλιάς πόλης, μπορεί να χρειαστείς βοήθεια. Αν πάλι βρέθηκες έξω από αυτή την πόρτα τυχαία, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην καταλάβεις ότι η ξύλινη πόρτα κρύβει πίσω της μια μπυραρία.

Η Plato's είτε σου αρέσει πολύ είτε δεν σου αρέσει καθόλου. Δεν υπάρχει μέση λύση! Είναι που ξέρεις πως θα βρεις ότι μπύρα σου αρέσει, δεν αποκλείεται όμως να είναι και ότι το μενού των φαγητών περιλαμβάνει πολύ λίγες επιλογές - ξέρεις τι θέλεις να φας πριν πας στην Plato's! Λίγο η ατμόσφαιρα, λίγο η μουσική, λίγο τα ανατρεπτικά σλόγκαν στους τοίχους, τα σκονισμένα μπουκάλια και τα σπασμένα ποτήρια στα ράφια...

Εμένα μου άρεσε η Plato's επειδή από τους πελάτες της έλειπαν όλοι εκείνοι οι δήθεν "in" της νυχτερινής ζωής της Λευκωσίας και πάνω απ' όλα τα πιτσιρίκια που κάνουν μια μπυραρία να μοιάζει με παιδική χαρά που πουλά αλκοόλ. Στο διπλανό σκαμπό του μπαρ μπορεί να καθόταν ένας στρατιώτης της ΕΛ.ΔΥ.Κ. ή ένας ξένος επιχειρηματίας που βρέθηκε στη Λευκωσία για ένα διεθνές συμπόσιο.

Πολλές από τις απορίες μας, όπως το μυστήριο... της κάβας του πρώτου ορόφου, ανέλαβε να διαλευκάνει ο διευθυντής της Plato's, Λεωνίδας Λεβέντη.

Πότε δημιουργήθηκε η Plato's και από ποιόν? Ποιος είναι ο σημερινός ιδιοκτήτης?

Η Plato's άνοιξε το 1987 από τον κο Puzant Nadjarian, ευρύτερα γνωστό και ως Jean. Ο Jean είχε επιστρέψει τότε από τη Γαλλία όπου είχε πάει μετά την τούρκικη εισβολή του 1974. Ο χώρος που στεγάζει την Plato's προηγουμένως χρησιμοποιείτο από τη νεολαία του ΔΗ.ΣΥ. ως εντευκτήριο.

Τα τελευταία έξι χρόνια τη διοίκηση της Plato's την ανέλαβε εταιρία, η οποία μετά την αποχώρηση του Jean από την ενεργό δράση, ανέθεσε τη γενική διεύθυνση σε μένα. Εργάζομαι στην Plato's τα τελευταία 14 χρόνια!

Στην ιστοσελίδα σας (www.platosbar.com) λέτε ότι είναι ένα από τα πιο "unique bars in the world". Ποιο είναι το στυλ της?

Το στυλ της Plato's θέλουμε να είναι κλασσικό. Συνδυάζει τη διακόσμηση των αμερικάνικων μπαρ με το ζεστό και οικείο σε όλους στοιχείο του ξύλου, που συναντούμε στις μπυραρίες της Αγγλίας και της Κεντρικής Ευρώπης. Μουσικά ακούγονται επιλεγμένα κομμάτια blues, jazz, rock και alternative.

Η Plato's ξεχωρίζει, επίσης, για τις μεγάλες μερίδες των φαγητών της, αν και το μενού μας θέλουμε πάντα να είναι μικρό, αλλά να καλύπτει όλα τα γευστικά γούστα. Σήμα κατατεθέν του μενού μας βέβαια είναι το μαριναρισμένο σουβλάκι, κοτόπουλο ή χοιρινό. Όμως, μοναδικά είνα και τα πελώρια δικά μας cheeseburger, τα σπιτικά λαχματζούν και ο σκοτσέζικος καπνιστός σωλομός. Το μενού συμπληρώνεται με δύο είδη πίτσας και χορτοφαγικό μπέργκερ.


Το μπαρ φημίζεται διότι διαθέτει την πιο μεγάλη συλλογή στην Κύπρο από blended και malt ουίσκι, βότκες, κονιάκ, καθώς και διάφορα άλλα, πολύ σπάνια ποτά από ολόκληρο τον κόσμο.

Είμαστε, επίσης, περήφανοι για την ωραία μας αυλή, η οποία πλέον λειτουργεί και το χειμώνα με τη βοήθεια δύο μεγάλων τζακιών.

Λέγεται, όμως, ότι διαθέτετε και την πιο πλούσια ποικιλία μπύρας ανά το παγκύπριο. Αληθεύει? Πως το επιτυγχάνετε αυτό?

Αληθεύει! Όμως, αυτό χρειάζεται πολλές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, αλλά και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, όπως και ψυγεία. Αγοράζουμε μπύρα τόσο από αντιπροσώπους εταιριών όσο και απ' ευθείας από ζυθοποιεία από όλο τον κόσμο.

Μια όμως και το θέσατε, πρέπει να πούμε ότι η κάβα κρασιών της Plato's είναι εξίσου πλούσια και μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις πολλών φίλων του κρασιού.

Η κάβα διαθέτει κρασιά μέχρι και 350 ευρώ τη φιάλη. Έχουμε τεράστια συλλογή γαλλικών κρασιών πρώτης τάξεως, Grand Cru, σε μπουκάλια των 37.5 cl (μισές) και των 75 cl. Η συντήρηση μιας καλής κάβας κρασιού χρειαζεται μεγάλες γνώσεις, διότι μπορεί να θεωρηθεί σαν επένδυση. Η δική μας στρατηγική είναι να επενδύουμε "En Primeur", δηλαδή να αγοράζουμε κρασιά αφού κάνουμε μεγάλες έρευνες και παρακολουθήσουμε όλες τις ανακοινώσεις και βαθμολογήσεις, δύο χρόνια πριν εμφιαλωθούν και μπουν στην παγκόσμια αγορά. Η κάβα των κρασιών συμπληρώνεται με "ετικέτες" από Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Η.Π.Α., Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Χιλή, Κύπρο, Αργεντινή και Πορτογαλία.

Ποιο είναι το στυλ των πελατών της Plato's?

Οι ηλικίες των πελατών μας ξεκινούν κυρίως από τα 25. Απαγορεύουμε αυστηρά την είσοδο σε άτομα κάτω των 18 ετών. Θα την αποκαλούσα "σοβαρή πελατεία", διότι είναι άτομα που επιδιώκουν να απολαύσουν μια νύχτα σε ένα κόσμιο περιβάλλον και να είναι σίγουροι ότι δεν θα έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις! Βρισκόμαστε ψηλά στη λίστα πολλών μεγάλων επιχειρήσεων της Λευκωσίας, που θέλουν να ψυχαγωγήσουν τους πελάτες τους, είτε αυτοί είναι Κύπριοι είτε ξένοι.

Είναι αλήθεια ότι έχετε dress code?

Πριν μερικά χρόνια δεν επιτρέπαμε την είσοδο σε άντρες που φορούσαν κοντά παντελόνια και αμάνικες φανέλες, όμως τώρα, λόγω κλιματικών συνθηκών και μόδας, το περιορίσαμε μόνο στις αμάνικες φανέλες. Αν κάποιος είναι τυχερός, μπορεί να του χαρίσουμε μια καινούρια μπλούζα της Plato's για να μην αναγκαστεί να φύγει, όμως δεν έχουμε πάντα διαθέσιμες! Μπορεί να ακούγεται λίγο πιεστικό, όμως νομίζω ότι αυτή μας η προσπάθεια να τηρήσουμε κάποιους κανόνες αναγνωρίζεται από τους πελάτες μας, όπως το αυστηρό ωράριο 20:00 - 02:00, οι δύο μοναδικές αργίες (Μεγάλο Σάββατο και παραμονή Προτωχρονιάς), το ότι η κουζίνα κλείνει στις 24:15: Εμείς τα θεωρούμε πρότυπα ποιότητας και αυτά είναι που μας έφεραν την επιτυχία. Επιβράβευση όλης αυτής της δουλειάς είναι η τοποθέτηση της Plato's στη λίστα με τα Best Bars of the World του περιοδικού "Newsweek International".

Η συνέντευξη πάρθηκε από τον Γιώργο Κωνσταντίνου, στον οποίο ανήκει και το άρθρο, το οποίο αναδημοσιεύτηκε από την πρώτη του δημοσίευση στο περιοδικό "Πρωτεύουσα", τεύχος Νoεμβρίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: