Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Nicosia Quantum Marathon - Έτσι, για να θυμόμαστε

Το πιο κάτω κείμενο, αν και παλιό, επιλέξαμε να το παρουσιάσουμε, για να θυμηθούμε μια αξιέπαινη προσπάθεια που έγινε πριν 1,5 περίπου χρόνο και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν επαναλήφθηκε ακόμα.

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΓΙΟΡΤΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Οι δρόμοι της Λευκωσίας πλημμύρισαν με αθλητές και απλούς πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο Μαραθώνιο Λευκωσίας.

Πέντε και πλέον χιλιάδες δρομείς και περιπατητές συμμετείχαν στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού που διοργανώθηκε ποτέ στη χώρα μας. Ο 1ος Μαραθώνιος Λευκωσίας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 10/10/2010 και σημείωσε τεράστια επιτυχία. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία αναδεικνύοντας το Μαραθώνιο σε μοναδικό αθλητικό υπερθέαμα.

Οι δρόμοι της Λευκωσίας πλημμύρισαν με αθλητές και απλούς πολίτες κάθε ηλικίας, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στους αγώνες δρόμου με ήθος και αθλητοπρέπεια, βιώνοντας μια ξεχωριστή εμπειρία. Οι τρείς διαδρομές - ημιμαραθώνιος, δρόμος 4.6 Km και δρόμος 1 Km - κάλυπταν πολλά ιστορικά σημεία της πόλης και προέβαλλαν την πολιτιστική της κληρονομιά.

O Quantum Nicosia Marathon διοργανώθηκε από το "Ίδρυμα Αθανάσιος Κτωρίδης" και το Δήμο Λευκωσίας και κατάφερε να υπερβεί τα πλαίσια μιας αθλητικής εκδήλωσης και να αναδειχθεί ως μια κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση με βαρυσήμαντη κοινωνική προσφορά.

Η (τέως) Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ανταπόκριση του κόσμου. "Όλες οι ηλικίες", είπε, "από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους βρέθηκαν εκεί. Άλλοι για να τρέξουν, άλλοι για να περπατήσουν κι άλλοι για να χειροκροτήσουν τους συμμετέχοντες."


Ευ αγωνίζεσθαι


Όλοι οι συμμετέχοντες ανεδείχθησαν νικητές και κατέκτησαν το δικό τους μετάλλιο. Κάποιοι ξεχώρισαν και ανέβηκαν στο βάθρο, όπου τους απονεμήθηκαν κύπελλα για τις επιδόσεις τους.

Την πρώτη θέση στον ημιμαραθώνιο κατέκτησε ο Κώστας Πούλιος με χρόνο 1:06:031:982, δεύτερος τερμάτισε ο Jebel Kassahun με χρόνο 1:06:036:018 και τρίτος ο Khadiri Amine με χρόνο 1:12:15:848. Τιμητκές πλακέτες απονεμήθηκαν στους βετεράνους αθλητές Γιάννη Κούρο, Σταύρο Τζώρτζη, Βασίλη Χειμωνή, Κώστα Παπακώστα, Μάριο Κασσιανίδη και στο Σωματείο Δρομέων "Περικλής Δημητρίου".

Σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του μαραθωνίου,ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, ανέφερε πως πέρα από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αθλητικό πολιτιστικό γεγονός είναι ιστορικής σημασίας μιας και είναι ο πρώτος μαραθώνιος που διοργανώνει η πρωτεύουσα και συμπίπτει και με την επέτειο των 2.500 χρόνων από την επίτευξη του πρώτου άθλου. "Οι δημότες της Λευκωσίας, με τη συμμετοχή τους, βιώνουν έμπρακτα, ανάλογα με τις φυσικές αντοχές του καθενός, τη χαρά της άθλησης, της προσπάθειας και του ευ αγωνίζεσθαι", πρόσθεσε.

Την εκδήλωση ενίσχυσαν με την παρουσία τους και δημοφιλείς καλλιτέχνες. Ο αγαπημένος σε όλους ερμηνευτής και τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο ηθοποιός Τόνυ Δημητρίου συμμετείχαν συμμετείχαν στη διαδρομή των 4.6 Km.

Κοινωνική προσφορά


O Quantum Nicosia Marathon έκανε την υπόσχεση πράξη και μετέφερε την κοινωνία μας ελπιδοφόρα μηνύματα, ιδανικά και αξίες που αντιπροσωπεύει ο Μαραθώνιος, 2.500 χρόνια μετά τη μάχη του Μαραθώνα. Όλα τα έσοδα από τις συμμετοχές διατέθηκαν στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, στο Σύνδεσμο "Κάνε μια ευχή" Κύπρου και στους οίκους ευγηρίας του δήμου Λευκωσίας.

Μια γιορτή χαράς συμπλήρωσε το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός. Στην τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου στήθηκε το "Μεγάλο Πανηγύρι των Νικητών", το οποίο διοργανώθηκε από το Telethon και την Κοινοτική Αστυνομία. Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν παιγνίδια, άφθονο φαγητό, παγωτό και άλλες λιχουδιές.

Το άρθρο αυτό, αγνώστου αρθρογράφου, αναδημοσιεύτηκε από το περιοδικό "Πρωτεύουσα", όπου πρωτοδημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: