Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Καϊμακλίου

Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντίνου

Η είδηση στις κοινωνικές στήλες των εφημερίδων, στα μέσα Μαϊου, μας θύμισε το εδώ και πολλά χρόνια ακατοίκητο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Καϊμακλί. Όπως διαβάσαμε, στις 17 Μαΐου 2010 έγιναν τα εγκαίνια του ναού της Μονής από το Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα.

Πέρασαν πάνω από 10 χρόνια από τη μέρα που η τελευταία μοναχή του ιδιόρρυθμού μοναστηριού της Μεταμορφωσεως του Σωτήρος στο Καϊμακλί υποχρεώθηκε να το εγκαταλείψει λόγω γήρατος και να μετακινηθεί σε οίκο ευγηρίας, όπου και απεβίωσε. Έκτοτε, το μικρό και σχετικά άγνωστο μοναστήρι, μετόχι της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, έμεινε ερειπωμένο και άνοιγ για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας μόνο στις 6 Αυγούστου του κάθε έτους (εκτός από το 2009, όπου δεν τελέστηκε η Θεία Λειτουργία), ημερομηνία κατά την οποία η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού.

Το μοναστήρι βρίσκεται έξω από τον παραδοσιακό πυρήνα του Καϊμακλίου, στην όδο Καλογραιών 3, σε πολύ μικρή απόσταση από την πράσινη γραμμή. Η απουσία κάποιας ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μορφής αποτρέπει τον τυχαίο επισκέπτη να ξεχωρίσει το μοναστήρι από τα σπίτια της περιοχής. Θέλει πολλή παρατηρητικότητα για να εντοπίσεις πάνω από την πόρτα τη μικρή πινακίδα με το όνομα του μοναστηριού και τη χρονολογία ανέγερσης του, το 1928.

Τον Ιούνιο που μας πέρασε, η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου  ανακαίνισε τους χώρους του μετοχίου της, με σκοπό η εκκλησία να ανοίγει για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας τέσσερις φορές το χρόνο, στις 6 Αυγούστου και σε άλλες τρεις γιορτές κατά τις οποίες παραδοσιακά πανηγύριζε, του Αποστόλου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου, την Υπαπαντή του Κυρίου στις 2 Φεβρουαρίου και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου. Αυτό γινόταν πάντοτε, όπως μας εξήγησαν από το Σταυροβούνι: "Στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως δεν ετελείτω Θεία Λειτουργία, εκτός από τέσσερις φορές το χρόνο. Τις υπόλοιπες μέρες, οι μοναχές τελούσαν μόνες τους τον Εσπερινό και τον Όρθρο."

Ο Δρ. Πέτρος Στυλιανού, στο βιβλίο του "Το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης στο Καϊμακλί", το οποίο εξεδόθη το 1985, αναφέρεται σε τέσσερις μοναχές που συνάντησε εκεί το Νοέμβριο του 1983, τις αδελφές Μαγδαληνή, Γλυκερία, Συγκλητική και Μακαρία. Σημειώνει δε ότι η Μαγδαληνή ήταν η "πρώτη τη τάξει" και ότι καταγόταν από τον Κεφαλόβρυσο της Κυθρέας και ότι η Μακαρία ήταν από την Αθηένου.

Από διηγήσεις των μοναζουσών, ο Δρ Στυλιανού σημειώνει στο βιβλίο του ότι το μοναστήρι αρχικά βρισκόταν σε ένα σπίτι στο κέντρο του Καϊμακλίου. Η αδελφή Μαγδαληνή ανέφερε στο συγγραφέα ότι οι πρώτες μοναχές που δημιούργησαν τη μονή ήταν η Θεοφανώ, η οποία καταγόταν από το Καϊμακλί, η Αθανασία και η Χριστίνα.

Στο βιβλίο του Δρος Στυλιανού σημειώνεται ότι γύρω στο 1951 πνευματικός πατέρας των τριών μοναζουσών υπήρξε ο ιερομόναχος Μακάριος Σταυροβουνιώτης.


Δημιουργία

Ο Δρ. Πέτρος Στυλιανού εκτιμά, από τις διηγήσεις των μοναζουσών, ότι το μοναστήρι θα πρέπει να συστάθηκε γύρω στο 1894, σε άλλη τοποθεσία, μέσα στον παραδοσιακό πυρήνα του Καϊμακλίου. Από άλλες μαρτυρίες μαθαίνουμε ότι αν και αρχικά ήταν απλό κοινόβιο και όχι μοναστήρι, εν τούτοις θεωρείται ως το πρώτο γυναικείο μοναστήρι που λειτούργησε στην Κύπρο, αφού ακόμα και μέχρι το 1945 δεν λειτούργησε κανένα άλλο γυναικείο κοινόβιο μοναστήρι στην Κύπρο. Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η Μονή μεταφέρθηκε το 1928 και η εκκλησία εικάζεται ότι ανεγέρθη το 1951, έχοντας εγκαινιαστεί και μυρωθεί στις 17 Μαϊου 2010!

Από το ίδιο βιβλίο μαθαίνουμε ότι μέχρι το 1964 "πρώτη τη τάξει" ήταν η μοναχή Αθανασία και μέχρι το 1973 η μοναχή Χριστίνα από τη Βώνη. Από τότε και μέχρι το 1985 τουλάχιστον, που εξεδόθη το βιβλίο, "πρώτη τη τάξει" ήταν η μοναχή Μαγδαληνή.

Πιστεύεται ότι τις περισσότερες μοναχές και συγκεκριμένα δώδεκα στον αριθμό, το μοναστήρι θα πρέπει να τις φιλοξενούσε γύρω στο 1945. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το 1945 ενετάχθη στην αδελφότητα της μονής η μετέπειτα ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ηρακλειδίου γερόντισσα Χαριθέα.

Σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο, κατά τη δεκαετία του 1980 ήταν αυτοσυντήρητο. Οι μοναχές κατασκεύαζαν διάφορα είδη όπως σεντόνια, πουκάμισα, γλυκά και λευκαρίτικα, τα οποία πουλούσαν. Σημειώνεται, επίσης, ότι από το 1951 μέχρι το 1963 η Θεία Λειτουργία πραγματοποιείτω κάθε Κυριακή ενώ όταν μειώθηκε ο αριθμός των καλογραιών οι τελούμενες Θείες Λειτουργίες περιορίστηκαν σε τέσσερεις το χρόνο.

"Ιδιόρρυθμο μοναστήρι"

Αναζητώντας την ερμηνεία της συγκεκριμένης φράσης, ανακαλύψαμε διάφορες ερμηνείες, μερικές εκ των οποίων είναι:


  • Την περιουσία της μονής τη βρήκαν οι μοναχοί/μοναχές και είναι υποχρεωμένοι/ες να τη διαφυλάσσουν.
  • Στα ιδιόρρυθμα μοναστήρια, κάθε μοναχός/μοναχή παίρνει ένα μικρό μισθό και οφείλει να φροντίζει μόνος του/μόνη της για κάθε υλική και πνευματική ανάγκη. Κοινή είναι μόνο η προσευχή στο ναό.
  • Οι "ιδιορρυθμίτες" μπορούν να φάνε κρέας, μια δυνατότητα που είναι απαράδεκτη στα κοινόβια, "κανονικά" μοναστήρια. Επιπλέον, μπορούν να πλουτίσουν από τις εργασίες τους και να διατηρούν περιουσία, παραβιάζοντας το βασικό μοναχικό ιδεώδες της ακτημοσύνης.

Η μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Κατά τη διήγηση των Ευαγγελιστών, ο Κύριος Ιησούς Χριστός πήρε από τους μαθητές τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο και ανέβηκε στο όρος Θαβώρ για να προσευχηθεί. Οι τρεις μαθητές Του, όπως ήταν κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο Θαβώρ κάθισαν να ξεκουραστούν και έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Όταν, όμως, ξύπνησαν, αντίκρυσαν το απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματα Του ήταν λευκά σαν το φως. Τον περιστοίχιζαν δε και συνομιλούσαν μαζί του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Προφήτης Ηλίας. Αφού οι μαθητές συνήλθαν κάπως από την έκπληξη, ο πάντα ενθουσιώδης Πέτρος, θέλοντας να διατηρηθεί αυτή η αγία μέθη που προκαλούσε η ακτινοβολία του Κυρίου, ικετευτικά του είπε να στήσουν τρεις σκηνές. Μία για τον Κύριο, μία για τον Μωυσή και μία για τον Ηλία. Πριν προλάβει, όμως, να τελειώσει τη φράση του, ήλθε σύννεφο, τους σκέπασε και μέσα απ' αυτό ακούστηκε μια φωνή που έλεγε: Ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός, αυτού ακούετε" (Λουκά, θ' 28, 36).

Απολυτίκιο. Ήχος βαρύς.

Μετεμορφώθης εν τω όρει, Χριστέ ο Θεός, δείξας τοις μαθηταίς σου, την δόξαν σου καθώς ηδύναντο, λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς, το φως το αΐδιον, πρεσβείαις της Θεοτόκου, Φωτοδότα δόξα σοι.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό "Πρωτεύουσα", τεύχος Αυγούστου 2010.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Is not gallery: Πολυχώρος τέχνης και κάτι παραπάνω

Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντίνου

Ένας... διαφορετικός καλλιτεχνικός χώρος θέλει να τονίζει ότι είναι ο πολυχώρος τέχνης "Is not gallery" στην παλιά Λευκωσία. Ο ιδιοκτήτης του, κος Άντρος Ευσταθίου, προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες στις εκδηλώσεις που προβάλλει η... "Is not gallery" φιλοξενώντας θεατρικές παραστάσεις, επιδείξεις μόδας, διαλέξεις, και φυσικά εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής κλπ.

Ο χώρος "Is not gallery" δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα, περίπου, χρόνια, με την πρώτη εκδήλωση να είναι η θεατρική παράσταση "Voyzeck" σε σκηνοθεσία Achim Wieland και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τον Μάριο Ιωάννου και τη Νιόβη Χαραλάμπους.

Ήταν φυσικό, η πρώτη μας απορία προς τον ιδιοκτήτη, κο Άντρο Ευσταθίου, να είναι για το όνομα του χώρου του. Όπως μας εξήγησε, τον ονόμασε "Is not gallery" επειδή "ήθελα να περάσει το μύνημα στον κόσμο ότι δεν είμαστε απλώς ένας ακόμη χώρος όπου εκθέτεις τη δουλειά σου ως καλλιτέχνης. Θέλουμε να φιλοξενούμε διάφορα είδη τεχνης αλλά και άλλες εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, πάντα, όμως, με κριτήριο την ποιότητα της εκδήλωσης. Γι' αυτό και μέχρι σήμερα, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του χώρου φιλοξενήσαμε θεατρική παράσταση, διαλέξεις, αλλά και μια σειρά εκθέσεων, όπως ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, όλες με ένα υψηλό καλλιτεχνικό στίγμα. Έχουμε, επίσης, φιλοξενήσει ανθρώπους της μόδας που παρουσίασαν τις δουλειές τους, όπως και εταιρίες που παρουσίασαν τα προϊόντα τους ή διοργάνωσαν διαλέξεις για θέματα στρατηγικής και ανάπτυξης."

Καλλιτέχνες

Όπως μας αποκάλυψε ο κος Ευσταθίου, "παρακολουθούμε αρκετούς καλλιτέχνες και τη δουλειά τους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και αν τελικά το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό, τους καλούμε να εκθέσουν. Προσπαθούμε να κρατούμε ψηλά τον πήχη στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Έχουμε ήδη φιλοξενήσει εκθέσεις της Μαρίνας Σιουκιούρογλου, της Κλίτσας Αντωνίου, του Ζήνωνα Σιερεπεκλή και άλλων. " Ο ιδιοκτήτης του "Is not gallery" παραδέχεται ότι "το μεγάλο μερίδιο των εκδηλώσεων του χώρου είναι καλλιτεχνικό. Προσπαθούμε", μας είπε, "να διοργανώνουμε εκθέσεις με διάφορα είδη τέχνης, όπως ζωγραφική, γλυπτική, εικαστικά, φωτογραφία, animations κλπ. Είμαστε σε στενή συνεργασία με νέους καλλιτέχνες και προσδοκούμε σε παρουσίαση της δουλειάς τους στον επόμενο χρόνο".



Άντρος Ευσταθίου

Ο ιδιοκτήτης του "Is not gallery" σπούδασε καλλιτεχνική φωτογραφία στις σχολές ΕΜΕΦ και ESP (European School of Photography) στην Αθήνα, την περίοδο 1994 - 1998. Έλαβε μέρος στην ομαδική έκθεση "Φωτογραφίας 5ο Εγκαίνιο" στην γκαλερύ "Περίπλους" στην Αθήνα. Το 2001, εξέθεσε τη δουλειά του στη γκαλερύ "Κύκλος" υπό τον τίτλο "Στο Βάθος Φως". Το 2002, σε συνεργασία με το Αρχαιλογικό Μουσείο, εξέθεσε τη θεματική του δουλειά με τίτλο "74 - 10" στο αρχαίο κάστρο της Κάτω Πάφου, επηρεασμένη από το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Το 2005, για λογαριασμό του Δήμου Λευκωσίας, φωτογράφισε τα μνημεία της πόλης και τα εξέθεσε στην Πύλη Αμμοχώτου υπό τον τίτλο "Μοναξιές". Το 2009 εξέθεσε τη δουλειά του υπό τον τίτλο "Oblivion" στο δικό του, πλέον, χώρο, στην "Is not gallery". Το 2010, με τον τίτλο "Θάλασσες", εξέθεσε τη δουλειά του στο Μόναχο, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ και του ΥΠΠ. Διατηρεί το δικό του εργαστήριο στο ίδιο κτίριο όπου στεγάζεται και ο πολυχώρος.

Ο πολυχώρος "Is not gallery" βρίσκεται στην οδό Οδυσσέως 11 στην παλιά Λευκωσία, τηλ.: 22343670/99569498, e-mail@ isnotgallery@gmail.com, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο 10:00 - 13:00, 16:00 - 20:00.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Πρωτεύουσα, τεύχος Αυγούστου 2010.

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ναυτικός Όμιλος Λευκωσίας

Οι άνθρωποι που έφεραν τη... θάλασσα στην πρωτεύουσα!

Το 1984 υπήρξε λαμπρό ορόσημο στην ιστορία της κυπριακής κολύμβησης. Μια ομάδα 20 ατόμων εντός του οικήματος του Ομίλου Φίλων Αυτοκινήτου, αποφάσισαν την ίδρυση Ναυτικού Ομίλου στη Λευκωσία. Οι εμπνευστές της ιδέας ζήτησαν τη βοήθεια του τότε δημάρχου της Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη, ο οποίος, έκπληκτος, τους ρώτησε με χιούμορ: "Μα θα φέρετε τη θάλασσα στη Λευκωσία?"

Η απόφαση πάρθηκε και η βουτιά έγινε σε βαθιά νερά, με φουρτούνες οργανωτικές, οικονομικές και ανταγωιστικές. Με πρόεδρο το Γιώργο Βαρναβίδη, γραμματέα το Γιώργο Δίκαιο, ταμία τον Κούλλη Κυριάκου, έφορο την Ελλάδα Χριστοδούλου, μέλη τους Χαράλαμπο Ξενοφώντος και Μαρία Χ"Παύλου και copter member τη Χριστίνα Κυριάκου, συστάθηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο. Έμβλημα του Ναυτικού Όμιλου Λευκωσίας δε θα μπορούσε να είναι άλλο από τα τείχη της Λευκωσίας με τους πυλώνες της και στη μέση ένας κολυμβητής έτοιμος για βουτιά.

Όπως ανέφερε στο περιοδικό μας ο αντιπρόεδρος του Ν. Ο. Λευκωσίας και έφορος υδατοσφαίρισης, Ανδρέας Βασιλείου, οι προπονήσεις αρχικά γίνονταν σε ιδιωτική πισίνα 15 μέτρων, αφού την εποχή εκείνη δεν υπήρχε αγωνιαστική πισίνα στη Λευκωσία - το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λευκωσίας λειτούργησε το 1989 - και τα έξοδα των αγώνων (μετακινήσεις, φαγητά κλπ.) καλύπτονταν από τους γονείς. Παρά τις δυσκολίες, ο όμιλος όχι μόνο επιβίωσε, αλλά από την πρώτη χρονιά της ίδρυσης του κατάφερε να τερματίσει τρίτος στην κατηγορία Παμπαίδων/Παγκορασίδων, όπου ήταν η απαρχή των επιτυχιών που ακολούθησαν:


  • 11 φορές πρωταθλητής Ανδρών/Γυναικών: 1988 - 1998
  • 11 φορές πρωταθλητής Νέων/Νεανίδων: 1988 - 1995,1997 - 1999
  • 12 φορές πρωταθλητής Παίδων/Κορασίδων: 1986 - 1993, 1996, 2003, 2004, 2007
  • 8 φορές πρωταθλητής Παμπαίδων/Παγκορασίδων: 1985, 1988 - 1994. Τα πρωταθλήματα Παμπαίδων/Παγκορασίδων από το 1997 δεν διεξάγονται με το θεσμό του πρωταθλήματος, αλλά ατομικά.

Στα 26 χρόνια παρουσίας ο Ναυτικός Όμιλος Λευκωσίας στην κολύμβηση δεν έχει να επιδείξει μόνο τίτλους, αλλά και καταξιωμένους κολυμβητές που τίμησαν με τις επιτυχίες τους τη μικρή μας Κύπρο σε αγώνες εξωτερικού όπως, Μεσογειακούς, Βαλκανικούς, Πανελλήνιους, Αγώνες Μικρών Κρατών διάφορα comen cup, ενώ πολύ καλές παρουσίες είχαν κολυμβητές μας και σε μεγαλύτερους αγώνες όπως Ολυμπιακοί, Ευρωπαϊκοί, και Παγκόσμιοι.

 

   Η βασίλισσα του Water Polo

Η υδατοσφαίριση στην Κύπρο άρχισε ανεπίσημα το 1999 με τη συμμετοχή όλων των Ναυτικών Ομίλων  με ένα  τουρνουά δύο ημερών. Επίσημα πρωταθλήματα ανδρών και εφήβων άρχισαν το 2000, ενώ το 2005 άρχισε και το πρωτάθλημα Παίδων. Είναι παραδεκτό από όλους, ότι η Λευκωσία είναι η Βασίλισσα του Κυπριακού Water Polo. Κέρδισε όλα τα πρωταθλήματα Ανδρών και όπως φαίνεται πιο κάτω αναλυτικά ελάχιστους τίτλους άφησε στους άλλους Ναυτικούς Ομίλους:

  • 11 φορές Πρωταθλητής Ανδρών, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010.
  • 7 φορές Κυπελλούχος Ανδρών, 2000, 2001, 2003, 2004, 2006, 2007, 2009.
  • 9 φορές Πρωταθλητής Νέων, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010.
  • 9 φορές Κυπελλούχος Νέων, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2004, 2006, 2008, 2009.
  • 5 φορές Πρωταθλητής Παίδων. 2005, 2006, 2007, 2008, 2009,
  • 3 φορές Κυπελλούχος Παίδων, 2006, 2007, 2008

Οι τίτλοι μιλούν από μόνοι τους: η ομάδα της  Λευκωσίας είναι η παντοκράτορας στον χώρο αυτό. Παρόλο ότι είναι από τα πιο νέα ομαδικά αθλήματα στον τόπο μας, η Λευκωσία  καλλιεργεί το άθλημα αυτό, εις  βάθος έχει  υποδομή και αυτό φαίνεται από το γεγονός  ότι δεν αποδυναμώνεται από τις απώλειες φυγής των παικτών της λόγω  σπουδών στο εξωτερικό, αλλά αντίθετα παρουσιάζεται πιο ανεβασμένη και με καλύτερη τεχνική κατάρτιση. Οι παίκτες του Ν.Ο.Λευκωσίας  στελεχώνουν με ποσοστό 70%  τις Εθνικές  ομάδες Ανδρών και Νέων. Είναι η μοναδική ομάδα σε Διασωματειακό και Εθνικό επίπεδο με επιτυχημένη πορεία εκτός Κύπρου. Έλαβε μέρος σε τουρνουά Γ‘ Εθνικής Ελλάδος στο Βόλο το 2002 (διακρατική συμφωνία για ανάπτυξη του αθλήματος) όπου πέτυχε τρεις νίκες και δυο ισοπαλίες, κερδίζοντας την πρώτη θέση του τουρνουά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρνουά αυτό για τις Ελληνικές ομάδες ήταν κριτήριο για άνοδο στη Β΄ Εθνική. Τα αποτελέσματα αυτά έδωσαν μια νέα δυναμική στο άθλημα με αποτέλεσμα να βελτιωθούν  οι υπόλοιπες ομάδες και να γίνει το άθλημα πιο ανταγωνιστικό.



Απουσία κινήτρων

Και ενώ όλοι περίμεναν κάποια καλύτερα κίνητρα, διακόπηκε και η διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα περιορίζοντας την Κυπριακή υδατοσφαίριση στο δικό της καβούκι! O Ναυτικός Όμιλος Λευκωσίας προσπάθησε να δώσει κίνητρα στους παίκτες του βγάζοντάς τους έξω από την Κύπρο. Παρά τα οικονομικά προβλήματα έκλεισε φιλικά παιγνίδια με ομάδες περίπου του ιδίου επιπέδου.  Στη Ρόδο κέρδισε το  Ναυτικό Όμιλο Ρόδου με 11-1, και στη Λευκωσία  την  ομάδα Satellite Λιβάνου  με 10-8. Αυτό όμως δεν μπορούσε να συνεχιστεί λόγω οικονομικών προβλημάτων, παρόλο που η ομάδα της Λευκωσίας είχε προσκλήσεις για συμμετοχή σε τοπικά τουρνουά γειτονικών χωρών.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η  Λευκωσία   διέθετε μια ισχυρή και αξιόλογη γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης.  Είναι η μοναδική γυναικεία ομάδα που αγωνίστηκε εκτός συνόρων  με  Ελληνικές ομάδες,  και αυτό έγινε  ύστερα από πρωτοβουλία του Ναυτικού Ομίλου Λευκωσίας. Οι εκτιμήσεις του τότε Έλληνα Ομοσπονδιακού προπονητή ότι το Γυναικείο Πόλο της Λευκωσίας είναι πολύ πιο κοντά από το Ανδρικό στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Αι.,  διαπιστώθηκε και από τα φιλικά παιγνίδια που έδωσαν τα κορίτσια μας με Ελληνικές Ομάδες. Κέρδισαν στη Ρόδο τον Ν. Ο. Ρόδου  (Β΄ Εθνική) με 19-3 !! Αποτέλεσμα που έκανε εντύπωση και στους Ροδίτες, ενώ έχασαν από τον Ν.Ο. Χανιών ( Α1 Εθνική) 10-7, στη Λευκωσία, και 9-5 στα Χανιά και εδώ οι Χανιώτες έμειναν έκπληκτοι διότι οι πληροφορίες που είχαν για το Γυναικείο Κυπριακό Πόλο ήταν ότι θα έκαναν τουρισμό.  Δυστυχώς, λόγω του ότι το άθλημα δεν προωθήθηκε στην Κύπρο, οι αθλήτριές μας αναγκάστηκαν να σταματήσουν, όπως δήλωσε και στο περιοδικό μας ο κος Ανδρέας Βασιλείου, αντιπρόεδρος  του Ν. Ο. Λ.

Ανάγκη στήριξης του αθλήματος

Tα προβλήματα δεν πτοούν τους παράγοντες της Λευκωσίας, συνεχίζουν να στηρίζουν την ομάδα, τη διατηρούν στην κορυφή, γίνεται δουλειά σε βάθος, ελπίζοντας για την Κυπριακή Υδατοσφαίριση   σε καλύτερες μέρες, αφού υλικό και ταλέντο υπάρχουν άφθονα. Αυτό που χρειάζεται να υπάρξει,  είναι αναγνώριση,  προώθηση και στήριξη του Αθλήματος.

Για συνέχιση των επιτυχιών γίνεται έκκληση προς όλους τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους στο Ναυτικό Όμιλο Λευκωσίας, έτσι ώστε να παραμείνει η εν λόγω Επαρχία στην κορυφή τόσο στο άθλημα της Κολύμβησης όσο και στο άθλημα της Υδατοσφαίρισης. Η συμμετοχή των παιδιών στα αθλήματα θα βοηθήσει αφενός στην ενδυνάμωση των ομάδων και αφετέρου θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία τους.




Αναδημοσίευση από το περιοδικό Πρωτεύουσα, τεύχος Αυγούστου 2010.

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Η κυπριακή προεδρία σε αριθμούς


Η Κύπρος παραδίδει στην Ιρλανδία, τη σκυτάλη της προεδρίας στην ΕΕ.  Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η Ιρλανδία είναι η πρώτη μνημονιακή χώρα στο τιμόνι της ΕΕ.  Απο αριθμητική σκοπιά, οι 184 μέρες της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ολοκληρώνονται.  Στους έξι τελευταίους μήνες, προήδρευσε και οργάνωσε πέραν των 1500 συναντήσεων στις Βρυξέλλες και αλλού, συμπεριλαμβανομένων και 30 περίπου Συμβουλίων Υπουργών, 63 συναντήσεων σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων και πέραν των 1400 σε τεχνοκρατικό επίπεδο.
Κύπριοι υπουργοί, πραγματοποίησαν τουλάχιστο 60 επισκέψεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  
 Παράλληλα με τους έντονους ρυθμούς στις Βρυξέλλες, η Προεδρία στην Κύπρο φιλοξένησε 225 συναντήσεις και συνέδρια, 15 εκ των οποίων ήταν άτυπα Συμβούλια Υπουργών.
  Η πλειοψηφία τους έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», το οποίο μετατράπηκε σε ένα πολύγλωσσο μικρόκοσμο, φιλοξενώντας όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Οι περίπου 19000 συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις αυτές πέρασαν 26300 νύχτες συνολικά, σε ξενοδοχεία σε όλη την Κύπρο.
350 πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν, έδωσαν την ευκαιρία σε χιλιάδες κόσμου να γνωρίσουν και να απολαύσουν την Κυπριακή κουλτούρα και πολιτισμό.
Το χαλούμι, αναμφισβήτητα θα παραμείνει ως μία από τις κυρίαρχες κυπριακές παραδοσιακές γεύσεις για όσους απόλαυσαν λίγο από τα 650 κιλά που προσφέρθηκαν.
21000 σακουλάκια σπόρων και φύλλων βασιλικού παρείχαν στους συνέδρους την ευκαιρία να πάρουν μαζί τους, λίγο από το άρωμα της Κύπρου, ενώ με τα 70000 συλλεκτικά γραμματόσημα η Κυπριακή Προεδρία ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

Πηγή είδησης

Διαγωνισμός για τρίτη άδεια κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο!


Ανοίγουν άδειες και συχνότητες, λόγω πιέσεων από Βρυξέλλες



Τρίτο αυτόνομο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας θα έχει η Κύπρος μετά το καλοκαίρι του νέου έτους σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ενώ θα προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης και για δίκτυα 4ης γενιάς, όπως και για άλλες νέες υπηρεσίες.

Το τελικό ΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» δόθηκε μετά από ισχυρές πιέσεις από τις Βρυξέλλες.

Να σημειωθεί ότι η Κύπρος δεν εκπλήρωσε τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, για διεξαγωγή και ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης αδειών στην κινητή τηλεφωνία και τις συναφείς υπηρεσίες, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 που ήταν η τελευταία ημερομηνία.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος της απόφασης για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς, δείχνουν τεκμηριωμένα στοιχεία του «Φ» και όχι τα αναμενόμενα έσοδα από τις αδειοδοτήσεις, τα οποία βεβαίως λαμβάνονται υπόψη, αν και είναι ακόμα άγνωστο το ύψος τους.



Σημειώνεται ότι η ΜΤΝ κατέβαλε για την άδειά της το ποσό των €22 εκατ. στον πλειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ άλλα τόσα κατέβαλε έπειτα και η Cyta. Η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, που ξεκίνησε το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών και λήγει στις 18 Ιανουαρίου, θα δείξει κατά πόσο υπάρχει ή όχι σοβαρός διεθνές και τοπικό ενδιαφέρον, ενώ δεδομένο θεωρείται ότι την άδεια θα διεκδικήσει και η Primetel.

Κύρια αιτία της καθυστέρησης ήταν οι πιέσεις από πλευράς των υφιστάμενων δικτύων (Cyta και ΜΤΝ) με το αιτιολογικό ότι η αγορά δεν «σηκώνει» τρίτο παίκτη κτλ. Δεν δικαιούνται να διεκδικήσουν το νέο δίκτυο οι Cyta και ΜΤΝ, όπως και οποιεσδήποτε εταιρείες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα κατεχόμενα.

Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα γίνονται ακόμα δύο σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο.

Η πρώτη είναι ότι θα δοθεί άδεια σε Cyta και ΜΤΝ να διευρύνουν τις δυνατότητές τους με χρήση συχνοτήτων για επέκταση του «3G» στις αγροτικές περιοχές και να αναπτύξουν δίκτυο 4ης γενιάς.

Η δεύτερη είναι ότι θα δοθούν με διαγωνισμό και επιπλέον συχνότητες για αξιοποίηση σε συναφείς υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Διατιμήσεις ηλεκτρισμού για εμπορική χρήση

Ένα μεγάλο μέρος των καταστημάτων και των εμπορικών εταιριών της χώρας μας, ως γνωστόν, έκλεισε, οδηγήθηκε σε πτώχευση. Οι υπόλοιπες εταιρίες, ειδικά οι μικρές και οι ΜμΕ, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα βλέποντας εδώ τις διατιμήσεις της Α.Η.Κ. για εμπορική χρήση του ηλεκτρισμού, μια και είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά έξοδα και καταρτώντας ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας.


Διατιμήσεις ηλεκτρισμού για οικιακή χρήση!

Βλέποντας την κρίση που διανύει η χώρα μας τους τελευταίους μήνες και βιώνωντας από πρώτο χέρι την σχεδόν συνεχή αύξηση του ηλεκτρισμού από το καλοκαίρι του 2011 και την καταστροφή στο Μαρί, ψάξαμε και βρήκαμε τις διατιμήσεις της Α.Η.Κ. για τη χρήση του ηλεκτρισμού στο σπίτι. Αφού ενημερωθήκαμε και οργανώσαμε ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, σας τις παραδίδουμε για να ενημερωθείτε κι εσείς! Μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ!