Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Υπάρχουν ποδηλατόδρομοι εδώ?


Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, βεβαίως, είναι ΝΑΙ! Ένα τεράστιο, ωραίοτατο ΝΑΙ! Και αφού φροντίζουμε να εφοδιαστούμε με ποδήλατο πρώτα, μπορούμε άνετα να τους χρησιμοποιήσουμε! Τόσο η Διαδημοτική Εταιρία Ενοικίασης Ποδηλάτων που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Αγλαντζιάς όσο και οι κατά τόπους «ποδηλατάδες», αυτοί οι παππούληδες που κάθονται σε μια καρέκλα περιτρυγιρισμένοι από ποδήλατα, εξαρτήματα, ελαστικά και εργαλεία, θυμίζοντας μας τον δικό μας παππού που πεισματικά αρνιόταν να δεχθεί τη νέα τεχνολογία του αυτοκινήτου και διακινείτω με το ποδήλατο, όπως επίσης και οι πιο σύγχρονες αντιπροσωπείες ποδηλάτων με ποδήλατα για όλες τις ανάγκες και πλήρη σειρά εξαρτημάτων.

Φυσικά, για να μπορέσουν να υπάρξουν ποδήλατα, θα πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη υποδομή, θα μου πείτε. Δίκιο έχετε. Έτσι κι εμείς, ως γνήσιοι ποδηλατιστές, ψάξαμε και βρήκαμε μερικά σημεία στην επικράτεια του Δήμου Λευκωσίας στα οποία είτε υπάρχει ποδηλατόδρομος είτε μπορεί να κινηθεί άνετα ένα ποδήλατο.

Ένας πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος που ανακαλύψαμε σχεδόν τυχαία, είναι ο πεζοδρομοποιημένος οχετός Παλλουριωτίσσης. Ο συγκεκριμένος πεζόδρομος ξεκινάει από τον κυκλικό κόμβο «Μπάτα» και καταλήγει στη συμβολή της οδού Μάρκου Δράκου με τη Λεωφόρο Λάρνακος ή ανάποδα και έχει απόσταση 2 χιλιομέτρων.


Εικ. 1: Με γαλανό χρώμα ο πεζοδρομοποιημένος οχετός και με κόκκινο το τμήμα της Αγ. Ιλαρώνος το οποίο έχει ανακαινιστεί και προστεθεί ο ποδηλατόδρομος.

Από τον Κυκλικό Κόμβο «Μπάτα», επίσης, ξεκινάει το τμήμα της οδού Αγίου Ιλαρίωνος το οποίο μόλις πρόσφατα μετατράπηκε από δρόμο διπλής κατεύθυνσης σε δρόμο τετραπλής κατεύθυνσης, το οποίο καταλήγει στον κυκλικό κόμβο «Σοπάζ» και στο βορειο-ανατολικό τμήμα της οδού περιλαμβάνει πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο, ο οποίος μέσω διάβασης πεζών συνδέεται με τον πιο πάνω πεζόδρομο.

Από τη συμβολή των οδών Μ. Δράκου και Λάρνακος, τώρα, εαν προχωρήσεις μέσω της Λεωφ. Λάρνακος κατευθυνόμενος ανατολικά, μπορείς να βρεις το πεζοδρόμιο της τάφρου των ενετικών τοιχών, το οποίο αν και δεν συμπεριλαμβάνει ποδηλατόδρομο, έχει αρκετό πλάτος για να χωρέσει και πεζοπόρους και ποδηλάτες!

 

Εικ. 2: Με καφέ χρώμα το πεζοδρόμιο της τάφρου και τα πέριξ μονοπάτια στα οποία μπορεί να διακινηθεί ένας ποδηλατιστής και με μωβ χρώμα η περιοχή Λήδρας – Ονασαγόρου – Λαϊκή Γειτονιά.

Η κλασσικότερη όλων σκέψη και επιλογή μόλις αναφερθεί η λέξη «πεζόδρομος» στην πόλη μας, είναι η περιοχή Λήδρας – Ονασαγόρου – Λαϊκή Γειτονιά. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι πιστεύω. Στη Λαϊκή Γειτονιά είναι τα εμπορεύματα των πέριξ εμπόρων από τη μία και οι τουρίστες - επισκέπτες από την άλλη και γίνεται... της κυρά – Πόμπης. Στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου πάλι, είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, αλλά κι εκεί καμιά φορά παρακαλάς μην πέσεις σε αργία.

Επιστρέφοντας, πάλι, στο Καϊμακλί, μπορούμε να βρούμε ακόμα έναν πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο, αρκετά κοντά στους δύο προηγούμενους. Αυτός ο ποδηλατόδρομος, είναι ευθύς, μια και διαμορφώθηκε πάνω στην πάλαι ποτέ διαδρομή την οποία ακολουθούσε ο σιδηρόδρομος για να πάει από το λιμάνι της Αμμοχώστου στην Ευρύχου μέσω Λευκωσίας και Μόρφου και τούμπαλιν, αλλά η αλήθεια να λέγεται, ένα μεγάλο μέρος του είναι στενό και λιγάκι επικίνδυνο, αν αναλογιστούμε τις λακκούβες που έχει, τα κάγκελα στη μία πλευρά και την κλίση του χώρου από την άλλη. Ευτυχώς, όμως, αποζημιώνομαστε και δίνουμε στο δήμο τα εύσημα για το υπόλοιπο κομμάτι, καθώς αν εξαιρέσεις το ότι ο κόσμος ακόμα δεν έχει μάθει την έννοια του ποδηλατοδρόμου δίπλα απο τον πεζόδρομο και νομίζει ότι αποτελεί επέκταση του, μόνο ένα λαθάκι υπάρχει σε εκείνο το μέρος και γίνεται από ένα διαμέρισμα. Οι κάτοικοι του Καϊμακλίου και δη οι ποδηλατιστές γνωρίζουμε ότι η διαδρομή Γραμμικό Πάρκο – Οδός Συνεργασίας είναι κάπως περίεργη, αλλά ευχάριστη λόγω των υποδομών.
Εικ. 3: Ο ποδηλατόδρομος επί της οδού Συνεργασίας και του Γραμμικού Πάρκου Εθελοντών.

Αυτό τον πεζο – ποδηλατόδρομο, πάω στοίχημα ότι δεν τον είχατε σκεφτεί! Εντός του Δημοτικού Κήπου υπάρχει τεχνητό μονοπάτι παράλληλο της οδού Κινύρα το οποίο ξεκινάει από τον κυκλικό κόμβο Μάρκου Δράκου και καταλήγει στη συμβολή της οδού Κινύρα με την οδό Νεχρού και με τόσα φυτά και δέντρα θεωρώ ότι ανήκει ένα από τα πλέον παραδεισένια μονοπάτια για περίπατο είτε πεζός είτε με ποδήλατο.


Εικ. 4: Με καφέ χρώμα το μονοπάτι επί του Δημοτικού Κήπου.

Επίσης, ένα από τα καμάρια της δημαρχίας, είναι ο πεζόδρομος κατά μήκος του ποταμού Πεδιαίου. Ο συγκεκριμένος πεζόδρομος ξεκινάει πίσω από το Γιώρκειο Μέγαρο, νυν Υπουργείο Υγείας, δίπλα από την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία επί της οδού Γλάδστωνος (μεταξύ του ΥΠΥΓ και της Ελληνικής Πρεσβείας) και καταλήγει στη Λακατάμεια. Ενα ενδιαφέρον μονοπάτι με καταπληκτική διαδρομή και απίστευτο τοπίο.

 

Εικ. α: Με χρυσαφί χρώμα φαίνεται το κομμάτι του μονοπατιού επί του ποταμού Πεδιαίου που εμπίπτει στα όρια του Δήμου Λευκωσίας.

Για να μην είμαστε και άδικοι όμως, ούτε η Παλλουριώτισσα πάει πίσω! Ένα από τα καμάρια της δημαρχείας, το Πάρκο Περνέρα ή «Πάρκο θυμάτων 14ης Αυγούστου 2005» ή Πάρκο της «Καυκάλλας» όπως μάλλον είναι γνωστό στους περισσότερους λόγω του τραπεζοειδούς λόφου που βρίσκεται νότια του πάρκου, το οποίο τοπιοτεχνήθηκε πρόσφατα, συνολικής έκτασης 2.000 τ.μ., εμπεριέχει ένα μονοπάτι αρκετά μεγάλης απόστασης (συγκριτικά με άλλα μονοπάτια πάρκων), το οποίο, όπως και τα προηγούμενα μονοπάτια, σε βοηθά να απολαύσεις τη βόλτα σου!

Για το τέλος, αφήσαμε ένα πεζόδρομο μικρό σε απόσταση, μεν, αλλά αρκούντος όμορφο για σκοπούς βόλτας, δε, ειδικά αν η κατεύθυνση σας είναι από Καϊμακλί ή Παλλουριώτισσα προς το κέντρο ή το αντίθετο. Περνώντας μπροστά από το Γυμνάσιο Παλλουριώτισσας και την Εφορία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας (τη γνωστή και ως Σχολική Εφορία), μεταξύ της συμβολής της οδού Αιγέως με την οδό Παύλου Καρολίδου και της συμβολής της οδού Αιγέως με την οδό Χριστάκη Χριστοφίδη, μεταξύ των κτιρίων του Γυμνασίου και της Εφορίας και το πεζοδρομίου, υπάρχει ένας πεζόδρομος γεμάτος από κιτρομηλιές, κυπαρίσσια και άλλα δέντρα που προσφέρουν τη σκιά τους ως ξεκούραση στον πεζό. Άξιο αναφοράς είναι και το άγαλμα της θεάς Αθηνάς που ανεγέρθηκε πριν δέκα χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο από τον τότε Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα σε συνεργασία με τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβρααμόπουλο με σκοπό να τιμηθεί η διδυμοποίηση των δύο δήμων.

 

Εικ. 6: Με πράσινο χρώμα το μονοπάτι μπροστά από το Γυμνάσιο Παλλουριώτισσας. Διακρίνονται ξεκάθαρα οι πλησιέστεροι πεζόδρομοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: