Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Τι ειπώθηκε σήμερα για τους σκυβαλότοπους στη Βουλή

Οι σκυβαλότοποι που θα αποκατασταθούν είναι:
12 στη Λάρνακα και 3 στην Αμμόχωστο ( Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου και Δερύνειας) με έξοδα €30εκ. με κηρυξη προσφορών τον Οκτώβρη του 2010 και τα έργα αποκατάστασης υπολογίζεται να χρειαστούν 2 χρόνια περίπου να συμπληρωθούν. Υπάρχουν ακόμη 5 παράνομοι στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Όλοι οι σκυβαλότοποι γνωστοί και μη θα εντοπιστούν από τον μελετητη ο οποίος θα παραδώσει την μελέτη με τις εισηγήσεις του τον Ιούλιο του 2010.

37 στην Πάφο εκ των οποίων μόνο οι 7 είναι νόμιμοι με κόστος €7εκ με κήρυξη προσφορών τον Απρίλη του 2010 και με έργα αποκατάστασης να αρχίσουν το καλοκαίρι του 2012.

19 στη Λευκωσία και 42 στη Λεμεσό αλλά για αυτούς θα ξεκινήσει η αποκατάσταση τους μετά το 2013. Στη Λευκωσία μόνο 3 είναι οι νόμιμοι ( Ατσάς, Κοτσιάτης και Παλαιομέτοχο) αλλά υπάρχουν και 26 άλλοι που είναι είτε παράνομοι είτε κλειστοί. Για παράδειγμα στην Περιστερώνα ο σκυβαλότοπος έκλεισε αλλά ακόμη καταλήγουν σκουπίδια εκεί.

Άλλα θέματα:
Το 2013 υπολογίζεται να λειτουργήσουν τα ΧΥΤΥ σε Λεμεσό (Πεντάκωμο) και στη Λευκωσία ( Κάτω Μονή). Η κυβέρνηση ήταν έτοιμη από το 2007 να προχωρήσει με τα ΧΥΤΥ σε Λευκωσία και Λεμεσό αλλά υπήρχαν αντιδράσεις και έτσι καθυστέρησαν τα έργα.

Εγώ έκανα αναφορές:
Την ανάγκη ετοιμασίας πολιτικής για την μείωση των αποβλήτων
Την απαγόρευση που ξεκίνησε από φέτος για τα οργανικά απόβλητα. Έχουμε νομική υποχρέωση να μειώσουμε το 2010 τα οργανικά απόβλητα που θτάνουν σε σκυβαλότοπους.
Τα ωφέλει της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης
Την ανάγκη να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό τα Πράσινα σημεία
Την ανάγκη να διοριστούν άτομα σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες Πράσινοι Επιθεωρητές που θα μπορούν με βάση το νόμο να εκδίδουν μεγάλα εξώδικά των €300.
Τα προβλήματα στην υγεία από τις Διοξίνες λόγω της καύσης των αποβλήτων παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται
Τα προβλήματα με την μόλυνση τυ εδάφους και των υπογείων υδάτων
Ότι στους σκυβαλότοπους ρίχνονται λάδια, μπάζα, λύματα, βιομηχανικά υγρά απόβλητα και ότι το ποσοστό των αποβλήτων που φτάνει εκεί από βιομηχανίες είναι αφύσικα μεγάλο

Thanks to www.theopemptou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: